O echipă de cercetători scoțieni analizează un nou proces, care ar putea folosi deșeurile de plastic la fabricarea produselor farmaceutice pentru afecțiuni neurologice.
Oamenii de știință explorează fezabilitatea unei noi abordări pentru reciclarea tereftalatului de polietilenă (PET) – un tip de plastic utilizat în mod obișnuit în producția de ambalaje pentru alimente și băuturi.
Este pentru prima dată când oamenii de știință au explorat utilizarea plasticului PET ca punct de plecare pentru fabricarea medicamentelor. Folosind bacterii și enzime modificate genetic pentru a descompune deșeurile de plastic, componentele chimice de bază pot fi apoi transformate în produse farmaceutice valoroase pentru tratarea unei game de afecțiuni cerebrale.
Deoarece majoritatea produselor farmaceutice sunt în prezent pe bază de petrochimice, proiectul reprezintă o oportunitate de a dezvolta tehnici mai durabile.
Simon Rathbone, manager de dezvoltare la Impact Solutions, a declarat: „Suntem încântați să conducem acest proiect interesant, care ar putea avea o influență majoră în modul în care producem produse farmaceutice aici, în Marea Britanie. Explorând utilizarea PET-ului ca parte a metodei de fabricație, nu doar abordăm provocările de mediu reprezentate de deșeurile de plastic, ci și creând o abordare durabilă pentru producerea medicamentelor esențiale.”
„În acest moment, lucrăm la o dovadă de concept la scară mică, punând bazele comercializării viitoare a acestei tehnologii. Desigur, discuțiile cu privire la reglementări vor veni mai departe, pe măsură ce dovedim capacitățile acestui proces la scară largă.”