”Este crucial să fim alături de pacienți pe parcursul vieții lor, să îi învățăm cum să fie la curent cu noutățile din sfera medicinei, iar instrumentul nostru cel mai bun pentru a fi alături de pacienți sunt doamnele și domnii farmaciști din comunitate. De ce? Pentru că farmacia independentă este un jucător foarte important în viețile pacienților și e acolo, alături de pacienți, de cel puțin zece sau chiar douăzeci de ani” a declarat Andra Geantă, Project Manager Alphega Farmacie, în cadrul dezbaterii profesionale Farmacia Viitorului, organizată în 18 aprilie.

”Farmaciștii îi cunosc foarte bine pe pe pacienții lor și știu, de la câți membri are familia respectivă, până la afecțiunile pe care le au. Așa le este mult mai ușor să vină în întâmpinarea pacienților cu un sfat, cu o întrebare sau o discuție de zece minute, unu la unu, pe diverse tematici despre care știu că sunt importante în momentul respectiv” a explicat Andra Geantă, cum au apărut campaniile de educație și prevenție în cadrul comunității de farmacii independente Alphega.

Farmaciștii comunitari sunt tot mai implicați în aceste campanii de educație și prevenție și apar tot mai des solicitări și propuneri direct din partea acestora.

”Salut inițiativa farmaciilor din Constanța, care și-au dorit să facă mai mult pentru pacienții lor și ne-au declarat deschis: Vrem să stăm de vorbă cu pacienții și să vedem cum îi putem educa și sprijini mai mult decât o facem în acest moment în farmacie” a continuat Andra Geantă.

Așa a apărut întâlnirea organizată la Constanța în 13 aprilie,parte a campaniei naționale Alphega de prevenție, educare și informare „HPV nu face excepții. Tu faci?”. Timp de două ore, aproximativ 200 de pacienți din Constanța au putut afla de la dna dr. Ioana Torok Popa – medic primar obstetrică – ginecologie, informații prețioase despre HPV și vaccinarea anti-HPV. Pacienții au beneficiat și de o sesiune de Q&A, în urma căreia au primit răspunsuri la toate curiozitățile pe care le aveau. Evenimentul a fost cu participare gratuită, fiind susținut de 8 farmacii Alphega din Constanța, cu 20 de puncte de lucru, din partea cărora au participat 15 farmaciști.

S-a discutat despre posibilitatea implicării tot mai active a farmaciștilor în campanii de prevenție, în cele de vaccinare sau screening în diverse patologii. În condițiile în care sistemul de sănătate este supraaglomerat și sufocat, intervenții ușoare de tipul vaccinărilor sau testărilor diverse ar putea fi realizate în farmaciile comunitare și ar permite astfel intrarea cu drepturi complete a farmacistului în echipa multidisciplinară de îngrijire a pacienților.

”Orice schimbare de perspectivă înseamnă o ieșire din zona de confort. Acum suntem obișnuiți să mergem în farmacie, iar în cinci minute să rezolvăm o problemă punctuală sau să ne luăm tratamentul. Ceea ce încercăm noi să facem în comunitatea de farmacii independente Alphga este să arătăm tuturor și în mod special pacienților, că farmacistul este persoana de încredere căreia i se pot adresa în momentul în care au o problemă. Nu doar să își ridice tratamentul, ci să pună pur și simplu o întrebare sau să verifice o informație. Farmacistul trebuie să ia din presiunea actuală de pe sistemul medical” a explicat Andra Geantă, Project Manager Alphega, în finalul intervenției sale din webinarul Farmacia Viitorului.

Dezbaterea Farmacia Viitorului dedicată ”HPV – Mituri și prevenție”, a avut loc joi 18 aprilie 2024 și este parte a activităților comunității de farmaciști Farmacia Viitorului dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018, cu susținerea partenerilor Alliance Healthcare România și Alphega Farmacie.