Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat noile ediții ale Listei de Medicamente Esențiale (LME) și Listei de Medicamente Esențiale pentru Copii (LMEc), care includ medicamente noi, importante pentru tratamentul sclerozei multiple, cancerului, bolilor infecțioase și afecțiunilor cardiovasculare, precum și alte afecțiuni.

Listele actualizate urmăresc să faciliteze un acces mai facil la medicamente inovatoare care prezintă beneficii clinice clare. Aceste tratamente ar putea avea un impact major asupra sănătății publice la nivel global, fără a pune în pericol bugetele de sănătate ale țărilor cu venituri mici și medii.

De peste 40 de ani, țările din întreaga lume s-au bazat pe Lista de medicamente esențiale a OMS ca un ghid definitiv, bazat pe dovezi, a celor mai importante medicamente pentru a avea cel mai mare impact asupra sănătății. Din cauza prețurilor în creștere și a întreruperilor lanțului de aprovizionare, toate țările se confruntă acum cu probleme tot mai mari în asigurarea accesului consecvent și echitabil la multe medicamente esențiale de calitate garantată. OMS se angajează să sprijine toate țările să depășească aceste obstacole pentru a crește accesul cu echitate,” a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Pentru actualizarea din 2023, 85 de aplicații, cuprinzând peste o sută de medicamente și preparate farmaceutice, au fost luate în considerare de Comitetul de experți al OMS pentru selecția și utilizarea medicamentelor esențiale. Modificările recomandate duc numărul total de medicamente din EML și EMLc la 502 și, respectiv, 361.

Medicamente pentru scleroza multiplă (SM)

Scleroza multiplă este o boală cronică, debilitantă a sistemului nervos, care afectează aproximativ 2,8 milioane de oameni din întreaga lume. Până în prezent, niciun medicament pentru tratamentul acesteia nu a fost inclus în LME.

În 2023, trei medicamente care pot întârzia sau încetini progresia acesteia – cladribinăacetat de glatiramer și rituximab – sunt adăugate la LME, umplând un gol important, având în vedere povara mare a SM la nivel mondial. Listarea acestor medicamente ca opțiuni de tratament pentru SM cu diferite căi de administrare, prețuri diferite (cu disponibilitatea medicamentelor generice și biosimilare) și diferite utilizări recomandate, are ca scop facilitarea accesului îmbunătățit la tratament pentru persoanele care trăiesc cu SM din întreaga lume. Decizia de a sprijini utilizarea off-label a rituximabului este susținută de dovezi puternice ale eficacității și siguranței sale pentru această indicație. Această recomandare, care este în conformitate cu recomandările anterioare ale Comitetului de experți, ar putea duce la beneficii majore pentru sănătate la nivel mondial.

Lista este un instrument important, oferind îndrumări guvernelor, unităților medicale si prescriptorilor, pentru care medicamentele au cel mai important rol în ceea ce privește beneficiile pentru indivizi și comunități. LME include medicamente înscrise în baza unor dovezi solide privind siguranța și eficacitatea”, a spus dr. Benedikt Huttner, secretar LME al OMS.

Medicamente pentru afecțiunile cardiovasculare

Au fost adăugate combinații cu doze fixe de mai multe medicamente (denumite în mod obișnuit „polipilule”) pentru prevenirea bolilor inimii și vaselor de sânge, în special agenți de scădere a colesterolului cu unul sau mai mulți agenți de scădere a tensiunii arteriale, cu și fără acid acetilsalicilic (aspirina), pe LME pentru prima dată. Pe baza recomandărilor comitetelor anterioare de experți LME, oamenii de știință din mai multe țări au efectuat studii de referință care confirmă beneficiile acestor combinații atât pentru prevenirea primară, cât și pentru prevenirea secundară a bolilor de inimă.

Medicamente pentru boli infecțioase

Noile medicamente enumerate pentru bolile infecțioase includ:

  • ceftolozan + tazobactam, un antibiotic din grupul de „rezervă” eficient împotriva bacteriilor rezistente la mai multe medicamente, inclusiv a infecțiilor dificil de tratat cauzate de Pseudomonas aeruginosa rezistent la carbapenem;
  • pretomanid pentru tratamentul tuberculozei multirezistentă sau rezistentă la rifampicină;
  • ravidasvir (a se utiliza în combinație cu sofosbuvir) pentru tratamentul infecției cronice cu virusul hepatitei C la adulți;
  • anticorpi monoclonali pentru boala virusului Ebola.

Medicamente pentru bolile oncologice

Au fost adăugate două noi tratamente pentru cancer: Doxorubicină lipozomală pegilată pentru sarcomul Kaposi și Pegfilgrastim pentru a stimula producția de globule albe și a reduce efectul toxic al unor medicamente împotriva cancerului asupra măduvei osoase.

Indicațiile pentru mai multe medicamente oncologice pentru copii deja incluse în LMEc au fost extinse pentru a include noi tipuri de cancere infantile (limfom anaplazic cu celule mari, histiocitoză cu celule Langerhans și limfom Burkitt).

Cele care nu sunt recomandate pentru includere cuprind mai multe medicamente brevetate, cu prețuri ridicate, din cauza preocupărilor legate de accesibilitatea și fezabilitatea în medii cu resurse reduse. Unele dintre acestea au fost evaluate și respinse în timpul reuniunilor anterioare ale Comitetului – inhibitori ai punctului de control imun PD-1 / PD-L1 și osimertinib pentru cancerul pulmonar și inhibitorii CDK4/6 pentru cancerul de sân.

Medicamente pentru alte afecțiuni

Diabet – listele actuale, pe lângă insulina, includ cartușe și stilouri injectoare preumplute, datorită avantajelor acestora în ceea ce privește ușurința în utilizare, precizia mai mare a dozării și aderența îmbunătățită.

Afecțiuni neurologice și psihiatrice– o revizuire cuprinzătoare a medicamentelor pentru sănătatea mintală și pentru tulburările de comportament a condus la actualizări ale LME și LMEc pentru a asigura o aliniere între listele model și recomandările din ghidurile OMS, inclusiv adăugarea a două noi medicamente – acamprosat și naltrexonă – pentru tratamentul tulburării consumului de alcool.

Medicamente esențiale pentru copii – au fost făcute actualizări a peste 70 de medicamente LMEc pentru a se asigura că sunt incluse formele de dozare și concentrațiile adecvate pentru utilizare la copiii cu vârsta de până la 12 ani. La LMEc se adaugă hrană terapeutică gata de utilizare pentru tratamentul malnutriției acute severe la sugari și copii cu vârsta de până la 5 ani.

Rezumatul executiv al OMS poate fi consultat aici.

 

Sursa: OMS