Administrarea de paracetamol in sarcina poate determina tulburari de comportament la copii- sugereaza studii recente

Paracetamolul, unul din cele mai utilizate analgezice si antipiretice in intreaga lume, este  indicat in tratamentul simptomatic al durerii si al febrei.

 

Medicament considerat pana acum sigur in timpul sarcinii – paracetamolul creste riscul tulburarilor de comportament la copii- tulburari de atentie, tulburare hiperkinetica, inclusiv o forma severa de ADHD- sugereaza un nou studiu danez, publicat in JAMA Perdiatrics, in 24 februarie 2014.

Copiii cu expunerea prenatala la paracetamol au un risc crescut  de a prezenta tulburari de atentie, tulburari hiperkinetice severe sau de a fi diagnosticati cu sindrom ADHD, care se caracterizeaza prin deficit de atentie combinat cu hiperactivitate si comportament dezordonat.

Rezultatele studiului releva ca severitatea tulburarilor de comportament este in relatie directa cu perioada de expunere, fiind mai mare daca s-a adminstrat mai mult de un trimestru sau pentru un numar mai mare de saptamani. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a stabili in ce masura afecteaza paracetamolul sistemul homonal al mamei, respectiv hormonii sexuali si hormonii tiroidieni, care au un rol esential in dezvoltarea creierului bebelusului in timpul sarcinii.

Pana la publicarea altor date, constatatile studiului ar trebui sa determine o utilizare prudenta a medicamentelor ce contin paracetamol in timpul sarcinii. Aceste medicamente trebuie administrate numai dupa discutia cu medicul ginecolog si numai atunci cand acestea sunt cu adevarat necesare.

Atentie la combinatiile de paracetamol

Cea mai frecvent utilizata in Romania este combinatia de paracetamol si codeina.Combinatiile de paracetamol si opioide sunt recomandate pentru ameliorarea durerilor de intensitate mai mare, atunci cand durerea nu a cedat la analgezice simple. Aceste combinatii cresc insa riscul  de toxicitate hepatica a paracetamolului si pot determina dependenta.

De aceea, pentru administrarea in siguranta  a combinatiilor de paracetamol cu opioide (codeina, tramadol, etc) se recomanda utilizarea pentru maxim 3 zile consecutive si se impune adminstrarea unei cantitati de paracetamol mai mica decat doza uzuala.

Conform noilor reglementari FDA din 14 ianuarie 2014 , doza maxima pentru o adminstrare de paracetamol in combinatii cu opiode nu trebuie sa fie mare de  325 mg paracetamol pe comprimat.

Studiile au evidentiat ca aceste combinatii analgezice cresc riscul de afectare hepatica grava (insuficienta hepatica si deces) si  nu s-au dovedit beneficiile suplimentare analgezice pentru unidoza de adminstrare care contine mai mult de 325 mg de paracetamol.

Riscul de supradozaj in cazul paracetamolului este mare

Paracetamolul este intalnit in foarte multe produse farmaceutice comercializate in Romania. Produse cu nume diferite pot sa contina paracetamol: medicamente pentru durere, medicamente pentru febra, produse pentru raceala si gripa, pentru migrena, dureri menstruale sau artralgii.

 

Riscul de supradozaj este mare, deoarece aceste produse se elibereaza fara prescriptie medicala si automedicatia este frecventa. Studiile observationale arata ca in afectiunile acute tendinta este de a folosi cel putin doua produse pentru ameliorarea mai rapida  acuzelelor si de aici pericolul utilizarii medicamentelor cu aceeasi substanta activa sau cu acelasi mecanism de actiune.  Inainte de administrarea unui medicament se recomanda citirea cu atentie a prospectului si solicitarea sfatului  profesionistilor in sanatate (medici sau farmacisti).

Doza maxima de paracetamol pe zi pentru un adult este de 4000 mg, depasirea acesteia avand consecinte grave, in special afectare severa a ficatului.

Avantaje  la persoanele cu ulcer sau afectiuni cardiovasculare

Pentru reducerea durerii si a febrei la persoanele cu afectiuni gastrointestinale, ulcer gastro-duodenal sau gastrita in istoric, este recomandat paracetamolul ca analgezic si antipiretic, deoarece antiinflamatoarele nesteroidiene neselective (ibuprofen, diclofenac) pot genera tulburari gastrointestinale, pot activa ulcerul sau gastrita si cresc riscul de sangerare digestiva. Acest risc nu este prezent la antiinflamatoarele selectivede genratie mai noua (celecoxib, etoricoxib) dar acestea sunt rezervate pentru durerile reumatice si se elibereaza doar cu prescriptie medicala.

Paracetamolul trebuie luat in considerare ca analgezic antipiretic si la persoanele cu afectiuni cardiovasculare care au  dureri cronice cum sunt bolile reumatismale  degenerative sau migrena, pentru evitarea utilizarii indelungate a  antiinflamatoarelor nesteroidiene deoarece acestea (atat cele selective cat si cele neselective) influenteaza coagularea si cresc riscul de evenimente acute trombotice cand sunt utilizate in doze mari sau pe perioade lungi de timp.

Recomandari pentru utilizarea in siguranta a paracetamolului

  • Nu depasiti doza zilnica recomandata de 4g pe zi (maxim 8 tablete a cate 500 mg pe zi).
  • Nu asociati mai multe produse care contin paracetamol.
  • Apelati la cea mai mica doza care va calmeaza durerea sau va scade febra.
  • Evitati  utilizarea indelungata, intrerupeti adminstrarea dupa disparitia simptomelor.
  • Nu administrati paracetamol mai mult de 5 zile consecutive fara avizul medicului.
  • Nu utilizati mai mult de 325 mg paracetamol in combinatii pentru o doza de adminstrare.
  • Respectati un interval de minim 4 ore intre dozele administrate.
  • Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza paracetamol daca aveti boli cronice hepatice sau sunteti in tratament cu medicamente potential hepatotoxice sau medicamente inductoare enzimatice (hipnotice, antiepileptice).
  • Nu consumati alcool in timpul tratamentului cu paracetamol, alcoolul creste toxicitatea hepatica a paracetamolului.
  • Daca sunteti insarcinata, discutati cu medicul ginecolog si apelati la medicamente numai  la indicatia acestuia si doar atunci cand este cu adevarat necesar.