In ultimii ani, au aparut din ce in ce mai multe informatii in media in legatura cu aceasta substanta, care se crede ca ar avea legatura cu calcifierea vaselor de sange, a infarctului miocardic si a atacurilor cerebrale. Putini stiu ce este aceasta substanta. Homocisteina este un produs intermediar rezultat din metabolismul proteinei in corpul uman, mai exact din descompunerea metioninei.
Acest aminoacid trebuie consumat zilnic prin alimentatie si constituie printre altele, o sursa importanta de sulf. Homocisteina este un produs toxic de descompunere, fiind de aceea fixat rapid cu ajutorul vitaminei B12 si a acidului folic si transformat in metionina sau din nou descompus cu ajutorul vitaminei B6, fiind apoi eliminat in mare parte prin rinichi.
Cauzele unui nivel ridicat de homocisteina
Diferitele procese metabolice descrise sunt importante pentru intelegerea modului in care se poate ajunge la un nivel prea ridicat de homocisteina in sange, fapt insotit de un potential de risc.
Va prezentam aici cateva dintre cauze:
- Odata cu inaintarea in varsta, functia rinichilor scade si automat nivelul homocisteinei creste (cu aproximativ 10% la 10 ani).
- In cazul in care aportul de acid folic si de vitamina B din alimentatie nu este suficient, homocisteina nu poate fi descompusa si eliminata. Consumul exagerat de cafea afecteaza asimilarea de acizi folici si vitaminele B in tractul intestinal.
- In cazul unei diete bogate in metionina (ex: oua, peste, organe, alune braziliene, porumb) este acumulata mai multa homocisteina.
- Numeroase medicamente influenteaza metabolismul metioninei si „consuma” vitaminele B si acizii folici, astfel ca acestea nu mai reusesc sa isi indeplineasca sarcinile. Printre acestea se numara antibioticele, medicamentele folosite in tratarea tuberculozei, anti-epilepticele, pilulele anticonceptionale, tratamentele reumatologice si expectorantele.
- Anumite afectiuni presupun o crestere a necesarului complet de vitamina B si acizi folici, spre exemplu diabetul, cancerul, afectiunile hepatice si cele neurologice (neuropatii).
- In conditiile slabirii rinichilor, homocisteina nu mai este descompusa suficient si eliminata.
- In cazuri izolate putem avea de-a face cu o afectiune congenitala de metabolizare a aminoacizilor, fiind afectata calea metabolica (homocistinurie).
De asemenea: Se pare ca lipsa miscarii afecteaza cantitatea de homocisteina.
Un nivel prea mare de homocistina poate fi periculos
Homocisteina poate afecta corpul in diferite moduri. Este daunator celulelor, in mod direct, afectand peretele intern dar si indirect prin activarea diferitelor mecanisme. Anima celulele fagocitare, indemnandu-le sa patrunda in peretii vaselor, determinand modificarea celulelor musculare. Urmarile? Nivelul ridicat permanent de homocisteina din sange (hiperhomocisteinemie) determina calcifierea vaselor, conducand astfel la aparitia mai multor boli: infarct, atacuri cerebrale, blocaje arteriale, care se numara printre cele mai frecvente cauze de deces in randul populatiei din Germania. Se pare ca influenteaza si riscul aparitiei trombozei venoase. De asemenea, exista teorii care pretind ca homocistina ar constitui un factor de risc pentru boala Alzheimer si a formelor de dementa asociate cu modificarile vaselor de sange, dar si a degenerescentei maculare, afectiune oculara cu frecventa sporita odata cu inaintare in varsta.
Determinarea homocisteinei
Stabilirea concentratiei homocisteinei din sange este necesara pentru determinarea riscului individual pentru arterioscleroza si bolile asociate, in special in randul pacientilor care prezinta si alti factori de risc, cum ar fi valori ridicate ale grasimilor din sange; de asemenea si in cazul unei homocistinurii. Prelevarea de sange are loc dimineata, iar timp de 2-3 zile in avans, se va evita consumul de alimente care contin metionina si de asemenea se va reduce la minim consumul de cafea.
Valoarea normala se afla sub 10 μmol/L (Micromoli / litru). Atunci cand nivelul de homocisteina este ridicat- in functie de gravitate si ceilalti factori de risc – se recomanda un tratament cu acizi folici si vitaminele B6 si B12 pe termen indelungat.
Sursa: http://www.alphega-farmacie.ro/noutati-medicale/homocisteina-toxina-periculoasa-organismului-53/