Patru laboratoare subterane au fost distruse şi 92 de website-uri au fost închise în cea mai recentă operaţiune împotriva traficului de medicamente în Uniunea Europeană, care s-a finalizat cu punerea sub inculpare a 1.238 de persoane şi capturi în valoare de peste 64 de milioane de euro, a anunţat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), transmite EFE.

Operaţiunea anuală “SHIELD” s-a desfăşurat în perioada aprilie-octombrie 2023, sub coordonarea EUROPOL şi sub conducerea autorităţilor poliţieneşti din Italia, Franţa, Grecia şi Spania.

În acest interval au fost efectuate de asemenea 3.935 de inspecţii şi 4.321 controale antidoping în competiţii şi 3.659 în afara competiţiilor, mai precizează OLAF.

Operaţiunea SHIELD vizează medicamente contrafăcute, substanţe dopante, suplimente alimentare sau sportive ilegale, precum şi produse legate de tratamentul COVID-19.

Traficul de produse farmaceutice este o problemă “în creştere” în Uniunea Europeană şi din ce în ce mai rentabilă pentru grupurile de crimă organizată, cu efecte îngrijorătoare atât asupra sistemelor de sănătate din Europa cât şi asupra sănătăţii publice, atenţionează Europol.AGERPRES