Haplea Ioan Ștefan, cercetător independent, a oferit pentru platforma www.AntibioticeleMileniuluiTrei.ro o perspectivă valoroasă asupra rezistenței la antibiotice, asemuită cu evoluția unui râu de munte: „Rezistența la antibiotice, ca alte forme ale evoluției moleculare, ar putea urma un curs relativ predefinit, ca un râu de munte care curge, predictibil, doar pe văi înguste. Dacă ar fi să se reia de la început istoria administrării antibioticelor, probabil ar apărea aceleași mutații care se văd și astăzi (eventual în alt ritm).”

Provocările rezistenței antimicrobiene

Acesta a subliniat că microorganismele, în absența antibioticelor, sunt supuse unei singure presiuni de selecție – aceea de a se multiplica rapid. Adăugarea antibioticelor introduce o a doua presiune – cea de a rezista la antibiotice. „Situația microbilor multirezistenti poate fi comparată cu situația unei fabricii care funcționează în timp de război, cu luminile stinse – producția va fi evident mai mică. Astfel, în lipsa antibioticului, un microb multirezistent ar putea fi eliminat prin competiție cu microbii non rezistenți.” a continuat medicul. 

El a avertizat cu privire la consecințele rezistenței antimicrobiene și la necesitatea de a limita accesul liber la antibiotice și automedicația: „Efectele favorabile ale automedicației antimicroniene, atâtea câte există, sunt greu de cuantificat. Dar este evident că, odată blocat accesul liber al populației la antibiotice, măsura trebuie complementată cu servicii facile și rapide de diagnostic și tratament de infecțioase.”

Rezistența la antibiotice – o problemă globală

Haplea Ioan Ștefan a subliniat că rezistența la antibiotice nu mai este doar o problemă locală. Astăzi, cu concentrațiile crescânde ale antibioticelor în mediu, problema a devenit globală, având impact și rezonanțe ecologice: „Microbiologic, trăim într-un spațiu închis și mic, de care trebuie să avem grijă.”

În concluzie, rezistența la antibiotice necesită o abordare complexă și conștientizarea tuturor părților implicate. Limitarea accesului liber la antibiotice, educarea populației și facilitarea unui diagnostic și tratament rapid sunt esențiale pentru a gestiona această problemă critică de sănătate publică.

***

Antibioticele Mileniului III este un Program de comunicare profesională și responsabilitate socială, inițiat și susținut de Compania Antibiotice. În cadrul acestuia sunt abordate teme legate de utilizarea judicioasă a antibioticelor.

Obiectivul programului este de informare pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare și înțelegere a rezistenței antimicrobiene și pentru a încuraja cele mai bune practici legate de utilizarea cu responsabilitate a antibioticelor, astfel încât acestea să-și păstreze eficacitatea și în viitor.

Programul are o pagină web, www.AntibioticeleMileniuluiTrei.ro, și un raport special cu cele mai importante noutăți și studii pe aceaste temă, transmis bilunar abonaților la platformă. Pentru a vă abona la raportul special, accesați formularul, AICI!