Ziua mondială a osteoporozei, marcată anual la 20 octombrie, la iniţiativa Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză (International Foundation for Osteoporosis – IOF), reprezintă un moment de vârf în ceea ce priveşte aducerea în centrul atenţiei a osteoporozei, aminteşte site-ul https://www.osteoporosis.foundation/.
În 2024, această zi este marcată sub sloganul ”Say no to fragile bones” – ”Spune nu oaselor fragile”, o campanie prin care să se pună capăt indiferenţei în ceea ce priveşte sănătatea oaselor, îndemnând oamenii de toate vârstele să-şi preţuiască şi să-şi protejeze oasele, conform https://www.worldosteoporosisday.org/. Pentru a menţine sănătatea oaselor este indicat să facem mişcare – să mergem, să alergăm, să urcăm scări, să ridicăm greutăţi, să mergem la sală.
Sănătatea oaselor noastre este preţioasă. Oasele sănătoase sunt în centrul bunăstării, mobilităţii şi independenţei noastre. Oamenii de toate vârstele ar trebui să-şi protejeze sănătatea oaselor prin luarea de măsuri din timp pentru prevenirea osteoporozei, printr-o alimentaţie sănătoasă pentru oase, activitate fizică regulată pentru susţinerea greutăţii corpului, şi evitarea factorilor negativi care ţin de stilul de viaţă, cum ar fi fumatul.
Osteoporoza este o ameninţare serioasă pentru sănătate, cu consecinţe potenţial devastatoare. Recunoaşterea factorilor de risc individuali, acordarea de prioritate sănătăţii oaselor, solicitarea screening-ului sau testarea osteoporozei la identificarea factorilor de risc, precum şi respectarea regimului medicamentos prescris sunt strategii prin care putem reduce riscul în ceea ce priveşte osteoporoza, protejându-ne mobilitatea şi independenţa pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Sloganul din 2024 se doreşte a fi şi un apel pentru ca sănătatea oaselor să devină o prioritate a politicii de asistenţă medicală. Cu până la 37 de milioane de fracturi de fragilitate care apar la nivel global în fiecare an, osteoporoza reprezintă o povară economică enormă pentru omenire şi sănătate la nivel mondial. Autorităţile sanitare trebuie să acorde prioritate sănătăţii oaselor în mai multe moduri, inclusiv prin investirea în servicii de îngrijire post fractură. Prin astfel de servicii, fiecare pacient în vârstă de peste 50 de ani care ajunge la spital cu o fractură osoasă este evaluat şi tratat pentru osteoporoză pentru a preveni fracturile recidivante şi care pot pune viaţa în pericol, se arată, de asemenea, pe https://www.worldosteoporosisday.org/.
Osteoporoza este o boală care face oasele slabe şi fragile. Acest lucru creşte foarte mult riscul de rupere a unui os chiar şi după o cădere sau o lovitură minoră. Boala nu are simptome evidente, astfel că mulţi oameni nu ştiu că au osteoporoză până în momentul când suferă o fractură.
Osteoporoza şi fracturile pot fi prevenite dacă se acţionează din timp. Cei cinci paşi care trebuie urmaţi pentru o sănătate a oaselor şi o prevenire a fracturilor în viitor sunt: exerciţii regulate pentru menţinerea oaselor şi muşchilor în mişcare; nutriţia – o dietă bogată în nutrienţi pentru sănătatea oaselor (calciu, vitamina D, proteine), plus expunerea la soare, care asigură o bună asimilare a vitaminei D; un stil de viaţă cu menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, cu evitarea fumatului şi a băuturilor în exces; descoperirea factorilor de risc (precum fracturi anterioare, antecedente familiale de osteoporoză sau medicamente specifice care afectează sănătatea oaselor); testarea şi, dacă este cazul, urmarea unui tratament. (https://www.worldosteoporosisday.org/).
Aproximativ 80% dintre pacienţi nu sunt încă diagnosticaţi şi trataţi pentru osteoporoză, după ce au suferit o fractură osteoporotică, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică la 19 octombrie 2023, cu prilejul Zilei mondiale a osteoporozei. Se estimează că, la nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de 50 de ani şi peste vor suferi o fractură osteoporotică.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică. Ziua mondială a osteoporozei a fost iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, şi susţinută de Comisia Europeană, iar ulterior a fost marcată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză. În anii 1998 şi 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit co-partener al marcării acestei zile.
Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză a fost lansată în 1998, la Congresul european privind osteoporoza organizat la Berlin, se arată pe site-ul www.iofbonehealth.org. Este o fundaţie non-guvernamentală, non-profit, cu sediul în Elveţia, şi funcţionează ca o alianţă globală de asociaţii ale pacienţilor, organizaţii de cercetare, profesionişti din domeniul sănătăţii şi companii internaţionale care acţionează pentru a promova sănătatea oaselor, muşchilor şi articulaţiilor. AGERPRES
Sursa foto: www.osteoporosis.foundation