Zeci de personalităţi ale mediului academic, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar şi ai autorităţilor locale, cărora li s-a alăturat o delegaţie de la Universitatea de Medicină din Odesa (Ucraina), au participat, pe 8 decembrie, la ceremonia de deschidere a „Zilelor UMF”, prilejuite de celebrarea a 145 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. Popa” din Iaşi.

„Astăzi ne reunim pentru a celebra tradiţia academică de 145 de ani a UMF ‘Gr. T. Popa’ din Iaşi, o tradiţie care a început în ziua de 1 decembrie 1879. Primul curs a fost susţinut de profesorul Leon Sculy, primul decan al Facultăţii de Medicină. Acesta a fost actul de naştere al uneia dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din România”, a spus rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, în deschiderea ceremoniei de deschidere a „Zilelor UMF”.

Acesta a amintit că printre evenimentele organizate se numără un simpozion ştiinţific şi o expoziţie foto-documentară care reliefează personalitatea savantului George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1974.

„În fiecare an trebuie să sărbătorim ceea ce înaintaşii noştri au făcut pentru învăţământul medical ieşean. În acest an avem şi un moment suplimentar de bucurie, de sărbătoare. Împlinirea a 50 de ani de la acordarea Premiului Nobel singurului român, George Emil Palade, care a fost ieşean. Cu această ocazie avem invitaţi de marcă şi un laureat Nobel care va conferenţia la universitate. Avem o săptămână încărcată de tot felul de evenimente culturale, ştiinţifice, încât sper să aducem un pic de bucurie în sufletele celor care fac parte din marea comunitate academică a UMF şi nu numai”, a declarat Scripcariu.

După ceremonie, a fost inaugurată expoziţia de foto-documente, intitulată „George Emil Palade şi moştenirea unei vieţi dedicate cercetării”, un omagiu vizual adus vieţii şi operei uneia dintre cele mai marcante figuri ale ştiinţei mondiale. Expoziţia include o colecţie impresionantă de imagini, dintre care unele sunt prezentate publicului în premieră. Printre acestea, fotografii intime ale familiei Palade, dar şi imagini din viaţa profesională a lui George Emil Palade, inclusiv momente surprinse în laborator, unde pasiunea sa pentru cercetare a dat naştere unor descoperiri revoluţionare, se arată în programul expoziţiei.

Un punct de interes îl reprezintă fotografiile de la ceremonia decernării Premiului Nobel, o recunoaştere internaţională a contribuţiei sale excepţionale la înţelegerea ultrastructurii celulare. Expoziţia include, de asemenea, extrase relevante din presa română, atât din perioada comunistă, cât şi de după 1989, care reflectă modul în care realizările sale au fost percepute şi celebrate în spaţiul public naţional. Într-o notă aparte, expoziţia prezintă copii ale desenelor realizate de tânărul Palade, pentru un album interbelic dedicat portului popular românesc, subliniind legătura profundă a familiei Palade cu valorile tradiţionale româneşti, adaugă sursa citată. AGERPRES