Rezistența la antimicrobiene (RAM) este o amenințare la adresa sănătății și dezvoltării globale și provoacă milioane de decese în întreaga lume în fiecare an. Utilizarea inadecvată și excesivă a antibioticelor duce la dezvoltarea RAM și prezintă impact negativ asupra eficacității acestor medicamente esențiale.

Prin Planul de acțiune global privind RAM, OMS activează pentru a îmbunătăți supravegherea rezistenței la antimicrobiene și pentru a reduce consumul excesiv și inadecvat de antibiotice.

Sunt necesare resurse de înaltă calitate pentru a îmbunătăți prescrierea de antibiotice la nivel global. Pentru a răspunde acestei nevoi, OMS a ales o abordare pragmatică pentru a dezvolta ghiduri privind utilizarea empirică a antibioticelor.

Cartea ”WHO AWARe (Acces, Watch, Reserve)” oferă recomandări concise, bazate pe dovezi, cu privire la alegerea antibioticului, a dozei, a căii de administrare și a duratei tratamentului pentru mai mult de 30 dintre cele mai frecvente infecții clinice la copii și adulți, atât în asistența medicală primară, cât și în unitățile spitalicești. Informațiile incluse în carte susțin recomandările privind antibioticele, enumerate în clasificarea WHO Model Lists of Essential Medicines and Essential Medicines Children and the WHO AWaRe.

Cartea WHO AWARe este însoțită de infografice pentru fiecare infecție atât pentru adulți, cât și pentru copii și oferă un ghid rapid de referință pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Cartea poate fi accesată AICI

 

Sursă: www.who.int