Prin deschiderea către evoluție, prin reglementări noi și extinderea activităților și a serviciilor farmaceutice pe care le prestează, farmaciile din statele vest europene au reușit să progreseze semnificativ. Serviciile farmaceutice sunt un subiect strategic pentru viitorul profesiei de farmacist, mai ales că trăim vremuri cu schimbări majore, atât din zona socio-politică sau economico-financiară, cât și cele de inovație în tehnologie” susține Valentin Gorbănescu, Country Manager Alphega Farmacie.

Evoluția serviciilor farmaceutice pentru pacienți și rolul pe care îl vor juca acestea în repoziționarea profesiei și dezvoltarea afacerilor din domeniul farmaciei, a fost tema întâlniri comunității Farmacia Viitorului din mai 2022.

Totodată Valentin Gorbănescu a explicat stadiul dezvoltării terapiilor genetice, care nu mai este un mister în multe țări dezvoltate și a vorbit despre nivelul ridicat de personalizare la care au ajuns tratamentele. ”Tratamentul personalizat și farmacogenetica sunt deja folosite de aproape 5 ani în țările dezvoltate și s-a ajuns inclusiv la identificarea și dozarea corectă a concentrației medicamentului, pentru fiecare pacient în parte, printr-o tehnologie 3D printing, care permite dozarea foarte fină a concentrației medicamentelor, în funcție de nevoile pe care le are fiecare pacient”.

Forțată de pandemie, inovația în tehnologie a făcut pași majori și în țara noastră în ultimii 2 ani. ”Telemedicina a devenit o realitate pe care o regăsim și la noi în țară. Acest lucru a permis accesul mult mai facil al pacientului la serviciile medicale, farmacistul putând fi alături de medic în procesul de diagnostic al pacientului, care accesează canalul de telemedicină” a continuat Valentin Gorbănescu, în intervenția sa din cadrul webinarului Farmacia Viitorului.

Farmacia = un hub de sănătate

Country Managerul Alphega a vorbit și despre așteptările pe care le are pentru farmaciile din România, despre pașii pe care ar trebui să îi facem pentru repoziționarea farmaciștilor în sistemul de sănătate: ”Farmacia trebuie să devină din ce în ce mai mult un hub de sănătate, fiind mai mult decât un furnizor de servicii farmaceutice tradiționale. Farmaciștii trebuie implicați direct în procese de diagnosticare sau acțiuni de sănătate publică, alături de medici și respectând limitările expertizei și a responsabilităților, pe care în fiecare din țările respective le are meseria de farmaciști, prin lege și educație”.

Situația serviciilor farmaceutice în România

În România, serviciile, cel puțin la nivel formal, nu există. Valentin Gorbănescu, Country Managerul Alphega, a povestit despre comunitatea pe care a reușit să o construiască în ultimii 6 ani, o comunitate de peste 800 de farmacii comunitare, unde s-au desfășurat mai bine de 15 campanii de educare, informare și prevenție, cu puternice componente către zona de servicii.
”În toți cei 6 ani, prin prisma interacțiunii cu farmaciștii, serviciile au adus un plus atât farmaciștilor, cât și pacienților care au beneficiat de aceste campanii. Sunt convins că în România există expertiză și că farmaciștii, ca profesioniști în sistemul sănătății, pot livra și pot duce cu bine implementarea acestor service farmaceutice” a explicat Valentin Gorbănescu.
În țara noastră, situația farmaciștilor independenți nu este tocmai una fericită, aceștia confruntându-se cu provocări legate de deprofesionalizarea statutului actual al farmacistului român, sistemul de salarizare situat mult sub nivelul de instruire dar și marjele în continuă erodare a afacerilor din domeniul farmaciei.

Valentin Gorbănescu a vorbit și despre una din potențialele soluții pentru rezolvarea acestor provocări: ”Serviciile farmaceutice vor putea reda, în mod cert, din strălucirea pe care profesia de farmacist o avea înainte și pot reașeza farmacistul în rândul profesioniștilor din domeniul medical, acolo unde îi este locul”.

Despre Farmacia Viitorului

FARMACIA VIITORULUI este o comunitate ce include specialiști din domeniul farmaceutic, farmaciști, asistenți farmacie și lideri din domeniul farmaceutic. Persoanele conectate la comunitatea FARMACIA VIITORULUI pot primi invitații la evenimentele organizate în cadrul comunității, precum și rapoarte periodice cu informații profesionale și informații despre activitățile comunității.
Comunitatea Farmacia Viitorului este o comunitate Oameni și Companii, dezvoltată din anul 2018 cu susținerea partenerilor Alliance Healthcare România și Alphega Farmacie. Platforma digitală a comunității este disponibilă la www.farmaciaviitorului.ro.