Pe fondul schimbărilor demografice, tehnologice, de politici guvernamentale și a modului în care furnizorii de servicii de sănătate își desfășoară activitatea, profesia de farmacist trebuie să se adapteze pentru a face față provocărilor viitorului” a declarat Valentin Gorbănescu, Country Manager Alphega Farmacie în cadrul webinarului Farmacia Viitorului din noiembrie 2022.

Valentin Gorbănescu este convins că evoluția serviciilor farmaceutice este abia la început și vor urma ani cu schimbări intense. ”Va urma o perioadă benefică, în care vom avea un ritm alert, de noi acțiuni și de noi servicii pentru pacienți care se pot desfășura în farmacie și cu ajutorul farmacistului”.

Cea de-a cincea întâlnire a comunității profesionale Farmacia Viitorului din acest an a avut drept temă de discuție ”Viitorul farmaciei” și a adus în fața participanților doi invitați speciali: Valentin Gorbănescu, Country Manager Alphega Farmacie  și farmacistul Răzvan Prisada, Vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România. 

Valentin Gorbănescu este convins că: ”În  parteneriat cu medicii de familie și specialiștii, farmaciștii pot contribui activ la acțiuni de prevenție, educare și informare a populației. În ultimii 6 ani, prin intermediul farmaciilor cu care colaborăm, am demonstrat că acest lucru este posibil și aduce rezultate foarte bune în privința modului în care populația conștientizează riscul apariției anumitor boli sau identificarea unor semne care indică existența unora încă nediagnosticate și poate să-i direcționeze pe acești pacienți  către medici”. Rolul farmaciștilor în sistemul de sănătate este în schimbare, iar Valentin Gorbănescu susține că modificările legislative din ultimii ani vor permite o repoziționare corectă a profesiei de farmacist.

În condițiile în care peste 70 % dintre pacienții care reclamă semne de boală se prezintă prima dată la farmacie, impactul pe care farmacistul îl poate avea în  starea de sănătate a pacientului poate fi unul extraordinar. Iar farmacistul, alături de medic, are pregătirea profesională care îi permite să înțeleagă rigurozitatea actului medical farmaceutic” a declarat Valentin Gorbănescu.

Care este viitorul farmaciei?

Country Managerul Valentin Gorbănescu este convins că ”practica farmaceutică va fi mai aproape de pacienți, mai conectată și cu adevărat transformată. Farmaciștii pot executa testări și monitorizări ai unor parametri biologici și ai funcțiilor vitale pentru pacienți, ceea ce poate avea un aport important la îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului”. Iar beneficiile asupra echipelor din farmacie și asupra statutului farmaciștilor vor fi multiple.

Există un beneficiu pe care îl aduce stării de sănătate a populației, prin accesul lărgit al bolnavilor la aceste servicii. Apoi sunt beneficii pentru farmacist, pentru că în momentul de față farmacistul, din perspectiva profesiei suferă, iar aceste servicii pot veni și pot repoziționa farmacistul acolo îi este locul. Sunt și beneficii pentru medici, pentru că farmacia va funcționa ca un triaj al potențialilor pacienți” este de părere Valentin Gorbănescu.

DESPRE FARMACIA VIITORULUI

FARMACIA VIITORULUI este o comunitate ce include specialiști din domeniul farmaceutic, farmaciști, asistenți farmacie și lideri din domeniul farmaceutic, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018 cu susținerea partenerilor Alliance Healthcare România și Alphega Farmacie.  Platforma digitală a comunității este disponibilă la www.farmaciaviitorului.ro.

Vă puteți abona gratuit la newsletterul bilunar Farmacia Viitorului, pentru a afla despre întâlnirile și activitățile comunității, aici: https://farmaciaviitorului.ro/newsletter/ și ne puteți urmări pe Facebook, Linkedin și YouTube.