Un vaccin împotriva unui nou virus cu potenţial pandemic ar putea fi dezvoltat într-o perioadă de doar 100 de zile datorită activităţii ştiinţifice a unei echipe de cercetători britanici, relatează DPA/PA Media.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford analizează modul în care poate fi adaptat vaccinul pe care l-au creat contra COVID-19 pentru o boală necunoscută, aşa-numita „Boală X”. Ei vor examina, de asemenea, modul în care alte vaccinuri pot fi dezvoltate pentru a contracara ameninţări viitoare.
Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) a anunţat că acordă oamenilor de ştiinţă de la Oxford până la 80 de milioane de dolari americani pentru acest proiect. Cercetătorii vor dezvolta vaccinuri prototip împotriva virusurilor cu „risc ridicat” susceptibile să provoace o viitoare pandemie, care ar putea fi adaptate rapid în cazul în care apare o nouă ameninţare.
CEPI a precizat că această iniţiativă va „deschide calea către dezvoltarea de noi vaccinuri… în doar 100 de zile de la apariţia unui virus cu potenţial pandemic”.
Cercetătorii vor avea, de asemenea, sarcina de a căuta modalităţi pentru accelerarea producţiei de doze pentru ca vaccinurile să poată fi inoculate mai rapid în eventualitatea unui viitor focar.
„Acesta este un angajament revoluţionar al CEPI de a oferi un impuls care va stimula cercetarea esenţială de care avem nevoie pentru a fi mai bine pregătiţi pentru viitoarele pandemii”, a declarat profesorul Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group şi cercetător la Pandemic Sciences Institute de la Oxford.
Pollard a precizat că „pe baza experienţei noastre extinse în dezvoltarea de vaccinuri de-a lungul ultimilor 30 de ani” şi a răspunsului la COVID-19 al vaccinului Oxford-AstraZeneca, „ne vom strădui împreună cu CEPI să asigurăm siguranţa generaţiilor viitoare în faţa ameninţărilor continue din partea lumii microbiene”.
Dr. Richard Hatchett, directorul executiv al CEPI, a declarat: „Prin acest parteneriat, CEPI va beneficia de expertiza de primă clasă a oamenilor de ştiinţă de la Oxford în materie de vaccinuri şi de angajamentul instituţional ferm cu privire la accesul echitabil la nivel mondial, în timp ce ne pregătim pentru viitoare ameninţări pandemice”.
Specialiştii din cadrul Agenţiei de securitate sanitară a Marii Britanii (UKHSA) au început deja să lucreze la dezvoltarea vaccinurilor împotriva „Bolii X”. Cercetările sunt în desfăşurare la laboratorul de înaltă securitate Porton Down din Wiltshire. AGERPRES