”Vrem să schimbăm mentalitatea generală de a merge la medic când ești bolnav. Noi considerăm că este bine să mergem la medic când suntem sănătoși, tocmai pentru a nu ajunge pacienți” ne-a explicat Radu Costin Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice – COPAC.

În interviul acordat platformei Caspa.ro acesta a vorbit despre motivele pentru care au dezvoltat noua campanie de informare și prevenție dedicată vaccinării și cum se va desfășura aceasta în continuare.

 

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării (24-30 aprilie), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), în colaborare cu Forumul Român Pro-Vaccinare, au lansat campania “Vaccinarea protejează generații”. Campania vine în contextul eforturilor continue de a promova sănătatea și prevenția în rândul populației, subliniind importanța vaccinării pentru protejarea sănătății individuale și a comunității în ansamblu și atrăgând atenția că vaccinarea este un proces care ar trebui să se desfășoare pe întreg parcursul vieții. Un accent deosebit este pus pe zona persoanelor la risc, a pacientilor cronici in special.

 

De ce a apărut campania ”Vaccinarea salvează generații”

Radu Gănescu explică că această campanie a luat ființă pentru a informa publicul cu privire la programul de vaccinare compensat existent în România: “Suntem una dintre organizațiile foarte implicate în programele de prevenție din România și vrem să creștem gradul de conștientizare și de informare în rândul atât al pacienților, cât și al populației generale, cu privire la vaccinare și beneficiile acesteia“, spune Gănescu.

În România avem în acest moment în desfășurare un program național de vaccinare, în regim gratuit sau compensat. Programul se adresează atât copiilor cât și adulților din grupule de risc, dar nu este bine cunoscut de către publicul larg. Aici este zona în care va interveni noua campanie. ”Vrem să creștem gradul de conștientizare și să menținem în atenția publică posibilitatea accesului la astfel de programe de prevenție, pe întreg parcursul vieții” susține Radu Costin Gănescu.

Campania ”Vaccinarea protejeaza generații” se va concentra pe transmiterea de mesaje clare și ușor de înțeles despre vaccinare, despre modul de compensare al vaccinurilor și beneficiile aduse pacienților și familiilor lor.

“Vom veni cu date și cifre despre acest proces de prevenție și vom avea și o întâlnire informală cu profesioniști, autorități și industrie, astfel încât să vedem cum putem împreună găsi soluții pentru a ajunge la un nivel crescut de conștientizare în rândul populației și al pacienților cronici”, adaugă Radu Gănescu.

 

Ce putem face suplimentar pentru încurajarea vaccinării

Președintele COPAC subliniază importanța unei strategii bine definite și a unei implicări mai mari din partea autorităților și a medicilor în promovarea vaccinării pe tot parcursul vieții. “Încercăm să găsim astfel de soluții împreună. Fiecare dintre noi are un rol important și putem aduce un aport în creșterea gradului de informare, dar este clar că avem nevoie de o strategie coerentă și de o comunicare mai amplă din partea autorităților și a medicilor”, conchide el.

 

Despre Săptămâna Mondială a Imunizării

Săptămâna Mondială a Imunizării se desfăşoară în ultima săptămână din luna aprilie și are scopul de a promova utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. În acest an, Săptămâna Mondială a Imunizării sărbătoreşte 50 de ani de la introducerea Programului extins de imunizare (Expanded Programme on Immunization- EPI).

Un important studiu publicat de The Lancet arată că eforturile globale de imunizare au salvat aproximativ 154 milioane de vieți – sau echivalentul a șase vieți în fiecare minut al fiecărui an din ultimii 50 ani.  Cele mai multe vieți salvate – 101 milioane – au fost cele ale copiilor de până la un an.