Utilizarea continuă și nereglementată a antibioticelor în unitățile de cercetare și experimentare pe animale contribuie la apariția unor superbacterii rezistente la antimicrobiene, care ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea umană.
Sondajul a 95 de laboratoare din Australia și Noua Zeelandă a constatat că 71% au folosit în mod obișnuit medicamente antimicrobiene, care includ antibiotice. Practicile comune au inclus dozarea cu antibiotice a apei de băut pentru rozătoare și eliminarea necorespunzătoare a apei și alimentelor contaminate.
Autorul principal, dr. Rebbecca Wilcox, medic veterinar în cadrul laboratoarelor de cercetare pe animale de la RMIT University și cercetător în boli infecțioase, a declarat că laboratoarele au acces nereglementat la antibiotice de la distribuitorii din domeniul veterinar și furnizorii de produse chimice, menționând: „Controalele și echilibrele necesare medicilor și medicilor veterinari care prescriu aceste medicamente nu există la nivelul laboratoarelor de cercetare pe animale.”
În timp ce problema utilizării și rezistenței la antimicrobiene a fost studiată pe scară largă pentru efectele asupra sănătății umane și în cadrul sistemelor agricole, acest studiu a publicat primele dovezi empirice la nivel global cu privire la practicile interne din laboratoarele care folosesc șoareci.
Continuarea materialului pe platforma AntibioticeleMileniuluiTrei.ro