„Modificările propuse la o lege a Uniunii Europene privind produsele farmaceutice vor include obligații mai stricte în ceea ce privește furnizarea de medicamente și notificări timpurii ale penuriei de medicamente”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Kyriakides a declarat în cadrul unei sesiuni a Parlamentului European că penuria de antibiotice devine o problemă tot mai mare pentru multe țări europene. Ea a informat că propunerea Comisiei Europene de revizuire a legislației privind produsele farmaceutice este planificată pentru martie.

„Obiectivul nostru este și rămâne să asigurăm accesul la medicamente pentru toți pacienții care au nevoie și să evităm orice perturbare a pieței medicamentelor în UE”, a spus Kyriakides.

Lipsa de antibiotice a fost raportată în 26 de țări europene, anunță Agenția Europeană pentru Medicamente.

”Recrudescența neobișnuit de timpurie a infecțiilor respiratorii în Europa în această iarnă și capacitatea de producție insuficientă sunt cauzele principale ale penuriei”, declară Kyriakides.

Numeroși parlamentari europeni care au luat cuvântul în cadrul sesiunii au declarat că lipsurile trebuie abordate urgent. Experții spun că penuria de medicamente generice esențiale, cum ar fi antibioticele, va fi probabil recurentă în Europa din cauza problemelor din sector, cum ar fi migrarea treptată a producției de medicamente generice către Asia.

Kyriakides: UE utilizează toate opțiunile de reglementare și discută cu companiile pentru a crește producția și a atenua penuria.”

Ea a adăugat că Autoritatea Europeană pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA), organismul de criză în domeniul sănătății al UE înființat în timpul pandemiei COVID-19, ar putea achiziționa medicamente și consumabile medicale în numele statelor membre pentru a face față penuriei.

 

Sursă: Medscape.com