Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că aproximativ 20.000 de doze de glucagon se vor găsi în farmaciile din România.

Substanța, indispensabilă în crizele de hipoglicemie, nu se mai găsește de aproape 6 ani. La solicitarea Comisiei pentru Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a eliberat autorizația de nevoi speciale.

”După 6 ani s-a adus acest medicament atât de indispensabil persoanelor cu diabet. Contractul companiei de distribuție Unifarm este de 20.000 de doze. În țară se află, în acest moment, 4.000 de doze, dar se vor aduce toate. Cantitatea este necesară pentru un an, iar modalitatea de distribuție va fi stabilită în curând. Vom vedea dacă dozele se vor distribui prin farmaciile cu circuit închis sau prin cele din lanțul comercial (farmacii cu circuit deschis)”, a declarat Sorina Pintea.

Persoanele cu diabet care sunt insulinodependente pot suferi adesea hipoglicemii severe. Glucagonul este o substanță care acționează prin determinarea ficatului să elibereze zahărul stocat, crescând astfel nivelul glicemiei. Se injectează subcutanat, similar insulinei, fiind disponibil pe piață în kituri speciale.

Hipoglicemia severă apare când nivelul zahărului din sânge este foarte scăzut. Glicemia poate scădea periclos de mult atunci când o persoană: consumă prea mult alcool, face sport, în special fără ajustarea alimentației sau a dozei de insulină, sare peste mese sau le întârzie ori supradozează medicația utilizată în diabet.