Un nou studiu, publicat în JAMA Pediatrics, a constatat că un instrument de luare a deciziilor clinice, bazat pe inteligența artificială (AI), poate ajuta la îmbunătățirea administrării antibioticelor împotriva bolilor diareice.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), boala diareică este a doua cauză de deces la copiii sub 5 ani. Boala a provocat moartea a 370.000 de copii în anul 2019. Virusurile provoacă multe cazuri de diaree, iar cazurile care rezultă din cauza infecțiilor bacteriene septice se află în creștere.
Unele cazuri de diaree necesită administrarea de antibiotice, iar diversele cauze ale bolii diareice necesită alte opțiuni de tratament. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de diaree la copiii din țările în curs de dezvoltare sunt tratate cu antibiotice, indiferent de cauza afecțiunii, potrivit autorilor studiului.
„Asta înseamnă că marea majoritate a cazurilor sunt tratate în mod necorespunzător”, a spus dr. Eric J. Nelson, unul dintre autorii principali ai studiului.
Nu numai că antibioticele sunt ineficiente împotriva diareei virale, dar utilizarea inadecvată a acestor medicamente contribuie la dezvoltarea rezistenței la antibiotice la nivel mondial.
Pentru a combate acest lucru, cercetătorii au dezvoltat un instrument AI, cunoscut sub numele de algoritmul de predicție a etiologiei diareice (DEP), pentru a estima probabilitatea ca un caz de diaree să fie cauzat de un virus. Instrumentul funcționează prin colectarea de date, inclusiv istoricul clinic, simptomele specifice pacientului și informațiile meteo locale, iar folosind acele date generează anumite estimări. Algoritmul a fost integrat într-un instrument de sprijinire a deciziilor clinice bazat pe smartphone.
Pentru a testa dacă instrumentul ar putea ajuta medicii să ia decizii mai bune cu privire la utilizarea antibioticelor, cercetătorii au colaborat cu oameni de știință din Bangladesh și Mali pentru a înscrie 30 de medici și 1.000 de pacienți cu vârste cuprinse între 2 luni și 5 ani, în perioada 2020 – 2021.
În general, cercetătorii au descoperit că utilizarea DEP nu a fost asociată cu o reducere a utilizării antibioticelor atunci când a fost analizată utilizarea antibioticelor, nefiind luată în calcul probabilitatea ca un pacient să aibă o boală virală. Cu toate acestea, atunci când probabilitatea de a avea diaree virală a crescut cu 10%, prescripțiile de antibiotice au scăzut cu 14%.
”Aceste descoperiri arată potențialul utilizării acestor instrumente clinice în combaterea problemelor de sănătate la nivel global, în special a bolilor cu caracter sezonier, cum ar fi malaria și infecții respiratorii”, au declarat autorii studiului.
„Încercăm să ne dăm seama cum să construim un software de sprijinire a deciziilor clinice, care să fie rapid, ușor de utilizat, precis și care să răspundă nevoilor furnizorilor de servicii medicale din mediile defavorizate”, a concluzionat Nelson.
Acesta este cel mai recent studiu de cercetare axat pe utilizarea AI pentru a aborda problemele de sănătate la nivel global.
Sursă: www.healthitanalytics.com