Potrivit clasificării pe 2022 realizată de prestigioasa revistă britanică The Times Higher Education (THE), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca se află în jumătatea superioară a topului celor mai bune 698 universităţi, din 50 de ţări din zona Emerging Economies, şi se menţine pe locul al doilea în ierarhia universităţilor din ţară.

UMF „Iuliu Haţieganu” se menţine pe locul al doilea în clasamentul universităţilor din România, după Academia de Studii Economice din Bucureşti, fiind urmată în top de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea din Bucureşti, se arată într-un comunicat.

În clasamentul Emerging Economies University Rankings 2022 sunt incluse 16 universităţi din România, dintre care două sunt din Cluj-Napoca şi listate în prima jumătate a rankingului: UMF „Iuliu Haţieganu” şi Universitatea Babeş-Bolyai.

În clasamentul 2021, au fost incluse 13 universităţi din România, în prima jumătate a clasamentului situându-se ASE Bucureşti (locul 201-250), UMF „Iuliu Haţieganu” şi Universitatea Babeş-Bolyai, ambele pe locul 251-300.

Ne bucurăm că am reuşit să ne menţinem pe aceeaşi poziţie şi în clasamentul pe anul 2022, alături de nume mari ale învăţământului superior din ţara noastră, cât şi de la nivel mondial. Chiar dacă suntem o universitate mică, cu aproximativ 11.000 de studenţi şi rezidenţi, activităţile pe care le desfăşurăm şi rezultatele pe care le obţinem reconfirmă valoarea şi calitatea educaţiei şi cercetării din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie «Iuliu Haţieganu» din Cluj-Napoca. Pe lângă prestigiul câştigat, o astfel de recunoaştere internaţională ne motivează să ne continuăm drumul spre excelenţă”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universităţii clujene.

Clasamentul Emerging Economies University Rankings 2022 a fost realizat în baza a 13 indicatori de performanţă, care măsoară performanţa unei instituţii de învăţământ superior în funcţie de activităţile de predare (Teaching), activităţile de cercetare (Research), impactul rezultatelor cercetării – citările (Citations), gradul de internaţionalizare (International Outlook) şi transferul de cunoştinţe către mediul socio-economic (Industry Income).

UMF „Iuliu Haţieganu” ocupă primul loc în România, la categoria Perspective Internaţionale (International Outlook).

Orice ţară cu o economie emergentă avansată, emergentă secundară sau de frontieră, potrivit FTSE Country Classification Process, realizat de Bursa din Londra, a fost eligibilă pentru includerea în evaluare.

România se situează în categoria economiilor emergente secundare, alături de ţări precum China, India, Rusia, Arabia Saudită, Pakistan, Egipt.

Primele cinci locuri din clasamentul global Emerging Economies University Rankings 2022 sunt ocupate de universităţi din China.