În 2022, în Brazilia au fost raportate peste 78.000 de cazuri noi de tuberculoză (TB), cu o incidență de 36,3 cazuri la 100.000 de locuitori. Potrivit cercetătorilor din cadrul consorțiului Regional Prospective Observational Research for Tuberculosis (RePORT)-Brazil, țara ar putea îmbunătăți controlul acestei infecții dacă toți pacienții ar fi supuși unui test de sensibilitate capabil să detecteze precoce rezistența la rifampicină și la izoniazidă, înainte de începerea tratamentului. Un studiu al consorțiului, publicat anul acesta în Open Forum Infectious Diseases, a constatat că monorezistența la izoniazidă a prezis rezultate nefavorabile la nivel național.

Izoniazida face parte din regimul terapeutic de primă alegere pentru pacienții cu TB pulmonară. Regimul include, de asemenea, rifampicină, pirazinamidă și etambutol. Potrivit dr. Bruno Andrade, dr. Afrânio Kritski, și biotehnologului Mariana Araújo Pereira (cercetători  în cadrul RePORT International și RePORT-Brazil,) acest regim este utilizat în faza intensivă a tratamentului, care durează de obicei 2 luni. Apoi, urmează o fază de întreținere de încă 4 luni, timp în care se administrează în continuare izoniazidă și rifampicina. Cu toate acestea, atunci când se detectează monorezistență la izoniazidă, se recomandă utilizarea unui regim care să conțină o chinolonă în loc de izoniazidă.

Testarea în condiții de sensibilitate suboptimală

Din 2015, Ministerul Sănătății din Brazilia a recomandat testarea sensibilității pentru toate cazurile suspectate de TB. În practică, însă, această abordare nu este realizată în mod ideal. Cei trei cercetători au declarat pentru ediția portugheză Medscape că, conform datelor din Sistemul național de informații privind bolile notificabile (Sinan) al Ministerului Sănătății, testarea culturii este efectuată în aproximativ 30% din cazuri. Testarea sensibilității pentru identificarea rezistenței la medicamentele de linia întâi (rifampicină, izoniazidă, etambutol și pirazinamidă) și la medicamentele de linia a doua (chinolonă și amikacină) este efectuată în doar 12% din cazuri.

Cercetătorii consideră că problema monorezistenței la izoniazidă este încă subestimată în Brazilia. Această subestimare rezultă din efectuarea nefrecventă a testelor de cultură și sensibilitate pentru a detecta rezistența la medicamentele de linia întâi și a doua și pentru că testul XPERT MTB RIF, care detectează doar rezistența la rifampicină, este încă utilizat.

Rezistența și rezultatele nefavorabile

Studiul a mai arătat că frecvența rezultatelor nefavorabile în tratamentul antituberculos (deces sau eșec terapeutic) a fost semnificativ mai mare în rândul pacienților cu monorezistență la izoniazidă (9,1% față de 3,05%).

Constatarea servește drept avertisment cu privire la importanța folosirii testelor de sensibilitate pentru a detecta rezistența la medicamentele utilizate în tratamentul tuberculozei, inclusiv izoniazida.

Testarea sensibilității la rifampicină și izoniazidă înainte de începerea tratamentului ar putea transforma controlul tuberculozei în Brazilia, permițând tratamente mai eficiente și direcționate, încă de la început: „Acest lucru nu numai că crește șansele unui tratament individual de succes, dar ajută și la prevenirea transmiterii tulpinilor rezistente și la dezvoltarea unei înțelegeri mai precise a tendințelor rezistenței la medicamente”, au subliniat cercetătorii.

„Deși costul inițial este considerabil, aceste investiții pot fi compensate de economii pe termen lung rezultate din reducerea utilizării unor tratamente mai scumpe și mai prelungite pentru tuberculoza rezistentă”, au spus cercetătorii.

 

Sursa informațiilor: www.medscape.com