Trei dintre cei mai bine plătiți directori ai departamentelor de cercetare și dezvoltare și-au părăsit pozițiile Big Pharma anul trecut, reprezentând una dintre cele mai mari schimbări apărute în conducerea domeniului dezvoltării de medicamente.

Dr. Paul Stoffels de la Johnson & Johnson a plecat la conducerea companiei Galapagos. Dr. Hal Barron de la GSK a mers la compania Altos Labs, iar Dr. Michael Severino de la AbbVie, s-a îndreptat către biotehnologia de scriere genetică Tessera Therapeutics.

Pe primul loc se află dr. Mikael Dolsten, care anul trecut s-a clasat pe locul patru. În timp ce patru dintre cei mai bine plătiți directori din anul 2022 s-au numărat și printre cei mai bine plătiți în anul 2021, dr. Dean Li de la Compania Merck s-a clasat pe locul 5 în acest an, completând lista.

Mikael Dolsten, Pfizer – Director științific, Președintele Departamentului de Cercetare și Dezvoltare Medicală la nivel mondial 

Pachetul salarial pentru 2022: 12,2 milioane dolari

Pachet salarial 2021: 10,9 milioane de dolari

Modificare: +11,7%

Dolsten lucrează la compania Pfizer de 14 ani, asumându-și cel mai recent rol de conducere în ianuarie 2010. Realizările sale pentru anul 2022, includ: patru aprobări de reglementare, autorizația de utilizare de urgență pentru vaccinarea împotriva Omicron COVID-19, progresul în 60 de programe și finalizarea a patru tranzacții de dezvoltare a afacerii.

Merdad Parsey, Gilead Sciences – medic-șef

Pachet salarial pentru 2022: 9 milioane de dolari

Pachet salarial 2021: 6,5 milioane de dolari

Modificare: +38%

Parsey a urcat de la locul 9 la locul 2. Portofoliul său pentru anul 2022 se axează în domeniul oncologiei și HIV-ului.  În total, Parsey a fost condus nouă programe din cadrul Gilead Research sau din cadrul parteneriatelor externe în dezvoltare. La sfârșitul anului 2022, Parsey a supravegheat 59 de programe în stadiu clinic.

Stephen Hoge, Moderna – Președinte

Pachetul salarial pentru 2022: 8,9 milioane de dolari

Pachetul salarial 2021: 7,8 milioane de dolari

Modificare: +14%

Stephen Hoge a ocupat locul 5 în anul 2021, iar anul aceste a urcat pe locul trei. Este angajat al companiei Moderna de un deceniu, iar rolul actual îl deține din anul 2015. Banii în plus pe care președintele Moderna i-a câștigat sunt atribuiți acțiunilor sale care au promovat vaccinarea împotriva COVID-19 și lansarea ulterioară a două injecții de rapel împotriva variantei Omicron, potrivit consiliului farmaceutic. De asemenea, Hoge supraveghează vaccinul candidat împotriva virusul sincițial respirator (RSV), care a avansat de la un studiu de fază 1 la un studiu de fază 3 cu 37.000 de participanți în 13 luni, precum și supravegherea vaccinului personalizat împotriva cancerului.

Daniel Skovronsky, Compania Lilly – Vicepreședinte, Director științific și medical și Președinte al Laboratoarelor de Cercetare

Pachetul salarial 2022: 8,46 milioane de dolari

Pachetul salarial 2021: 7,53 milioane de dolari

Modificare: +12,4%

Munca lui Skovronsky include asigurarea a 18 noi indicații pentru medicamentele aprobate de Big Pharma – medicamente dedicate persoanelor cu risc ridicat de cancer de sân și medicamente pentru pacienții cu diabet.

Dean Li, Merck – Vicepreședinte executiv și Președinte al Merck Research Laboratories

Pachetul salarial pentru 2022: 7,7 milioane USD

Pachetul salarial 2021: 5,48 milioane USD

Modificare: +41%

Dean Li este inclus pentru prima dată în cadrul listei celor mai bine plătiți. În prezent se ocupă de construirea conductei cardiovasculare a unui medicament dezvoltat de Merck, care tocmai a demonstrat o îmbunătățire a distanței de mers pe jos timp de șase minute în rândul pacienților cu hipertensiunea arterială pulmonară dintr-un studiu de fază 3.

Sursă: www.fiercebiotech.com