De la biosimilare la inteligența artificială și noi metode de livrare a medicamentelor, o mulțime de inovații se pregătesc să ia cu asalt farmaciile comunitare.

Industria farmaceutică este în continuă schimbare. Multe dintre aceste schimbări, fie ele legate de biosimilare, metode noi de livrare de medicamente sau chiar boli care au ”momentul lor în lumina reflectoarelor ” în zona de cercetare și dezvoltare, vor ajunge curând până la nivelul farmaciei. De aceea este important ca farmaciștii comunitari să rămână la curent cu cele mai recente și mai importante inovații și progrese, pentru a continua să ofere cea mai bună îngrijire pacienților din comunitățile lor.

Vă prezentăm în continuare o analiză a pieței americane, preluată de pe platforma DrugTopics.com.

Activarea farmaciștilor comunitari: un instrument puternic

Suntem într-o eră în care viteza progresului științific este diferită de oricare alta din istorie, iar tipurile de terapii descoperite care intră pe piață sunt revoluționare”, a declarat Sonia T. Oskouei, PharmD, vicepreședinte al biosimilarelor de la Cardinal Health. “De la tratamente curative celulare și genice, până la dezvoltarea tehnologiilor ARNm pentru vaccinuri, inovațiile schimbă modul în care privim boala în general”.

Odată cu aceste schimbări, există o cerere și un interes crescut în creșterea rolului farmaciștilor comunitari, inclusiv în educația pacienților, advocacy și livrarea de medicamente. “Acest lucru este de mult așteptat, având în vedere că activarea completă a farmaciștilor în comunități este unul dintre cele mai puternice instrumente, pe care le avem în extinderea îngrijirii pacienților, permițând organizarea unui sistem de furnizare a asistenței medicale mai echitabil și mai eficient”, a completat Sonia Oskouei.

Fuziuni și achiziții importante

Fuziunile și achizițiile au și ele impact asupra farmaciștilor independenți. De exemplu, Walgreens și Amazon au început să achiziționeze cabinete medicale, iar CVS a anunțat recent că vor achiziționa Signify Health1 și rețeaua sa de 10.000 de clinicieni din 50 de state.

“Toată lumea este intrigată de achizițiile care au avut loc și devine evident că eliberarea rețetelor nu este suficientă pentru a supraviețui în industria farmaciei. Grupurile de îngrijire a sănătății trebuie să se bazeze pe farmacie pentru a sprijini mai bine obiectivele de dezvoltare și sănătatea pacienților”, a declarat Lindsay Dymowski, CEO la Centennial Pharmacy Services. “Organizațiile încep să asocieze farmacia cu rețelele integrate de sănătate și să utilizeze farmacia pentru a sprijini programe bazate pe valoare.”

Mai mult ca niciodată, activitățile politice influențează modul în care este furnizată asistența medicală, reglementări din Legea privind reducerea inflației din 2022 și dispozițiile privind stabilirea prețurilor medicamentelor eliberate pe bază de rețetă afectează în mod semnificativ farmaciștii.

“Asistăm la un control sporit al PBM-urilor (pharmacy benefit managers). Dacă va apărea vreun regulament federal, acesta va avea un impact foarte mare asupra farmaciilor”, a spus Paige Clark, vicepreședinte al programelor și politicilor de farmacie de la Prescryptive Health. “Farmaciile independente au insistat mult timp pentru reforma PBM, deoarece mulți cred că activitatea și influența lor au fost sever limitate prin operațiunile tradiționale. Pentru farmaciile independente, în special, este cu atât mai imperativ ca acestea să caute parteneri pentru a oferi soluții profitabile. PBM-urile tradiționale au avut un impact semnificativ asupra profitabilității continue, astfel încât selectarea unui partener PBM transparent pentru a ajuta la creșterea profitabilității farmaciei este esențială.”

Noi tendințe de livrare a medicației

Beckie Fenrick, chief pharmacy officer la firma de consultanță AlignRx, a remarcat că una dintre cele mai presante probleme din industrie se referă la accesul la terapia genică și la plați.

“În timp aceste noi tratamente sunt cu adevărat unice și pot aduce beneficii semnificative anumitor persoane, costul pentru terapiile genice depășește cu ușurință 1 milion de dolari”, a spus ea. “Inovația modelului de plată este așadar necesară pentru a asigura accesul. Aceasta ar putea include asigurări regulate, plăți în rate, stabilirea unui grup de risc și contracte bazate pe rezultate pentru terapia genică”.

Terapiile genice utilizează și noi tendințe de livrare a medicamentelor. Voreti-gena neparvovec-rzyl (Luxturna) este o astfel de terapie genică, bazată pe prescripție medicală, care tratează bolile retiniene moștenite, cauzate de mutații în ambele copii pe gena RPE65 a unui individ. Terapia utilizează un “plic viral” pentru a livra tratamentul. Alte terapii genice utilizează celulele stem din măduva osoasă a pacientului pentru a livra terapia.

Laura Cranston, consultant strategic de creștere pentru Aspen RxHealth și CEO  al Pharmacy Quality Alliance, a remarcat că medicamentele complexe intră în mod constant pe piață, necesitând consiliere nouă și consecventă. Noile sisteme de distribuire a medicamentelor cu costuri ridicate, în special cele livrate prin intermediul mașinilor de distribuție direct la  casele pacienților, sunt tot mai importnate în industrie.

“Dacă avem în vedere doar faptul că dispozitivul se află în casa pacientului, e suficient să înșelegem necesitatea de a continua educația pacienților”, a declarat Laura Cranston.Unele dispozitive sunt folosite pentru medicamente de 15.000 de dolari pe lună și pot monitoriza până la minutul zilei momentul în care pacientul ia medicamentele; dar cum rămâne cu educația și aderența? Cine poate să facă asta mai bine decât farmaciștii?”

Livrarea din farmacii, mai degrabă decât ridicarea produselor din farmacie, este o tendință în creștere, în general. Farmaciile comunitare oferă servicii de livrare mai transparente, mai fiabile și mai accesibile, pentru a concura cu alte farmacii prin livrarea acasă și pentru a oferi pacienților confortul dorit.

Lumea noastră începe să fie mai confortabilă cu tot ceea ce este expediat sau livrat manual, iar medicamentele nu fac excepție. Dar pacienții încă mai au încredere în mersul la farmacie și în comunicarea directă cu farmacistul, a declarat Lindsay Dymowski, CEO la Centennial Pharmacy Services.

Accent pe sănătatea publică

În timpul pandemiei, farmaciștii și-au asumat un rol cheie în domeniul sănătății publice, prin administrarea vaccinurilor și testelor COVID-19. De asemenea, au recomandat, au eliberat și, în unele cazuri, chiar au prescris tratamente Covid-19.

“Modul în care farmacia comunitară s-a extins în plină pandemie, pentru a livra sute de milioane de vaccinuri comunității, a dovedit că e un adevărat membru al echipei de sănătate și un partener indispensabil pentru sectorul sănătății”, a spus Lindsay Dymowski. “Sistemul sănătății căuta o abordare durabilă și scalabilă pentru a interacționa cu pacienții, în special dacă exista o amenințare la adresa sănătății publice, iar farmacia comunitară și-a intensificat activitatea pentru a servi această nevoie.”

Farmacia comunitară are profesioniști instruiți clinic, rețele vaste și o infrastructură adecvată pentru a se conecta cu pacienții, lună de lună. Acesta poate obține date, poate furniza servicii de prevenție și tratament și poate consolida încrederea pacienților pentru a obține rezultate concrete.

Mai multe  state americane permit programe de “testare și tratare”, care lasă farmaciștii să organizeze un  punct de îngrijire în care livrează servicii, cum ar fi un test rapid pentru  gât și apoi să prescrie medicamente pentru a trata, în urma încheierii unui acord de colaborare de tratament cu un cadru medical.

“Există, de asemenea, câteva state care urmează să permită farmaciștilor prescrierea de medicamente pentru alte condiții generale, în cadrul aceluiași tip de acord de practică de colaborare”, susține Lindsay Dymowski, CEO al Centennial Pharmacy Services . “Rolurile farmacistului sunt din ce în ce mai mult cele de îngrijire a pacientului, de management al stadiului bolii și de gestionare a terapiei medicamentoase și vor deveni practica comună, de activitate de zi cu zi, pentru un farmacist.”

Biosimilarele câștigă teren

Medicamentele biosimilare sunt dezvoltate cu promisiunea de a crește accesul și de a reduce costurile pentru terapiile biologice, care reprezintă cea mai scumpă categorie de medicamente la nivel mondial. Oferind mai multe opțiuni industria poate îmbunătăți accesul pacienților la terapii biologice, la un cost mai mic, prin intermediul autorității automate de substituție. De la lansarea biosimilarelor pe piața americană, la sfârșitul anului 2015, FDA a aprobat aproape 38 de produse biosimilare, dintre care 22 sunt disponibile în comerț începând cu luna august 2022.

“Până în 2021, biosimilarele au fost dezvoltate în primul rând pentru arii terapeutice oncologice și reumatologice, dar acum urmărim lansarea biosimilarelor în oftalmologie și în îngrijirea diabetului”, a spus Oskouei. “Odată cu această extindere, avem ocazia de a realiza beneficiile biosimilarelor în alte zone de îngrijire și de a crește  beneficiile în  farmacie.”

Biosimilarele sunt o mare oportunitate pentru farmaciști de a educa și de a pleda pentru ele în fața pacienților.“Interschimbabilitatea înseamnă că biosimilarul este de așteptat să producă același rezultat clinic ca produsul de referință, la orice pacient, ceea ce poate fi demonstrat prin studii de comutare, în care pacienții sunt comutați între produsul de referință și biosimilar, de mai multe ori”, a explicat Oskouei. “Pentru produsele care obțin această certificare de către FDA, farmaciștii pot înlocui automat biologicul de marcă cu biosimilarul, așa cum se face în mod obișnuit cu marca și genericele – conform legilor de stat“.

Farmaciștii vor juca un rol-cheie în susținerea biosimilarelor, pe măsură ce tot mai mulți vin pe piață și tot mai mulți pacienți încep să le folosească. “Pe măsură ce numărul de biosimilare crește, farmaciștii pot juca un rol-cheie în asigurarea absorbției lor, asigurându-se că pacienții înțeleg că biosimilarele nu sunt generice și că sunt supuse unor teste extinse înainte de a li se acorda aprobarea FDA”, a spus Fenrick. “Această testare evaluează faptul că nu există diferențe semnificative între produsul de referință original și biosimilar.”

Perspectiva economică

Din perspectiva farmaciei de retail, evoluția modelului de rambursare, taxele și reducerile directe sau indirecte, sunt lucruri la care mulți dintre farmaciști sunt foarte atenți.

Va exista mai multă transparență pentru farmaciști în ceea ce privește rambursarea medicamentelor, dar presiunea rambursării va fi probabil prezentă în continuare”, a declarat Dymowski. “Astfel, comercianții cu amănuntul vor trebui să se gândească din nou  la un model de taxă pentru servicii și la un furnizor bazat în cele din urmă pe valoare.”

Clark a remarcat că aducerea tehnologiei în farmacii este o oportunitate extraordinară de a da putere consumatorilor și pacienților. De exemplu, inteligența artificială poate ajuta farmaciile să rămână la prețuri competitive, oferind în același timp valoare pentru consumatori, făcându-le mai eficientă extinderea serviciilor pentru pacienții din comunitate.

“Pe partea de consum, pacienții doresc o comunicare modernă cu farmaciștii lor, astfel încât farmaciile vor trebui să se adapteze în consecință”, a declarat Clark. “De fapt, 47% dintre consumatori au evaluat tehnologia ca o cerință de top pentru a-și păstra afacerea, acest lucru fiind mai important decât partea legată de a fi farmacia cu cel mai mic cost.”

 

Material preluat și tradus de pe: https://www.drugtopics.com/view/industry-trends-what-to-watch-for

Sursa Foto: Fotografie de la Edward Jenner: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sticla-pahar-laborator-cercetare-4031442/