Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a anunţat că a găsit urme de substanţe chimice periculoase în sute de produse cosmetice comercializate în Europa. 

Din cele 4.500 de produse examinate de ECHA în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024 în 13 ţări europene, 285 – sau 6% – conţineau urme ale unor substanţe interzise din cauza efectului lor nociv asupra sănătăţii, a precizat instituţia cu sediul la Helsinki, Finlanda.

 Cele găsite au fost:

  • Perfluorononil dimeticonă
  • Perfluorooctiletil trietoxisilan
  • Perfluorononiletil caroxidecil PEG-10 dimeticonă; şi
  • Ciclopentasiloxan (D5), ciclometiconă (un amestec de D4, D5 și D6), ciclotetrasiloxan (D4).

Aceste substanțe nu sunt permise în produse cosmetice deoarece au fost identificate ca poluanți organici persistenti (POP) sau (foarte) persistenti, (foarte) bioacumulativi și toxici (PBT/vPvB) care afectează negativ sănătatea umană și mediul. Utilizarea lor este interzisă în temeiul Convenției de la Stockholm privind POP sau restricționată prin Regulamentul REACH. 

Pe baza experienței naționale, perfluorononil dimeticona a fost găsită în principal în creionul de ochi și creionul de buze, sub formă de creion sau creion. D4 și D5 au fost găsite în balsamurile și măștile de păr.

De exemplu, perfluorononil dimeticona se degradează în PFOA și acizi perfluorocarboxilici cu lanț lung. PFOA și siloxanii, D4 și D5, se descompun lent în mediu și se acumulează la oameni și la alte specii. PFOA nu este doar persistent în mediu, ci și toxic pentru reproducere și suspectat de a provoca cancer. D4 este, de asemenea, suspectat că afectează fertilitatea.

Substanţele identificate sunt interzise prin Convenţia de la Stockholm privind poluanţii organici persistenţi şi de legislaţia europeană, deoarece expunerea la acestea poate afecta fertilitatea şi poate creşte riscul de cancer.

Pentru a le detecta, ECHA nu a făcut decât să verifice lista de ingrediente de pe produse. Această metodă „poate fi utilizată cu uşurinţă de către consumatori”, a precizat agenţia.

„Autorităţile competente au luat măsuri pentru retragerea de pe piaţă a produselor neconforme”, a subliniat ECHA.

Controalele au fost efectuate în Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, România şi Suedia, potrivit AFP.

ECHA este responsabilă pentru regulamentele REACH și POP care se aplică și amestecurilor cosmetice. Acest proiect pilot sa concentrat pe aplicarea PFCA și a substanțelor aferente, PFOA și D4/D5 în cosmetice. Proiectul contribuie la punerea în aplicare armonizată a controlului integrat al substanțelor chimice din cosmetice în conformitate cu reglementările POP și REACH.

Inspecțiile acestui proiect pilot de aplicare au fost efectuate în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024 în 13 țări SEE.