Farmaciştii nefrologi au propus stagii de pregătire bazate pe şase teme principale pentru farmaciştii care îngrijesc pacienţii cu boli de rinichi.

Inițiativa Advancing American Kidney Health (AAKH) și-a propus sa modifice modalitatea curentă de îngrijire a pacienților cu boli de rinichi avand ca obiective scaderea incidentei insuficienței renale și creșterea capacității de îngrijire a pacienților, care realizeaza dializa la domiciliu”, declară Dr. Joanna Q. Hudson și colegii de la Centrul de Științe ale Sănătății din cadrul Universității din Tennessee. Pentru a sprijini această oportunitate inițiată de AAKH pentru implicarea farmaciștilor, personalul din farmacie trebuie să aibă cunoștințe fundamentale despre managementul comprehensiv al medicației, pentru a aborda boala cronică de rinichi, comorbiditățile și complicațiile secundare”.

În 2020, farmaciștii nefrologi s-au intalnit pentru a crea inițiativa Advancing Kidney Health through Optimal Medication Management (AKHOMM). Cu scopul de a dezvolta stagii de pregătire și practică pentru farmaciștii nefrologi care oferă un management complet al medicației pacienților cu boli renale, au fost organizate două grupuri de lucru. Rrezultatele au fost publicate in revista Kidney Medicine.

Timp de un an, grupurile de lucru s-au întâlnit lunar pentru a dezvolta stagii de pregătire pentru farmaciștii nefrologi care lucrează în ambulatorii. Tratamentul bolilor cronice de rinichi, bazele managementului comprehensiv al medicamentelor, procedurile de îngrijire și susținere a pacientului, și inechitățile din sănătate, au fost subiectele ce au fost dezbatute.

În urma consultărilor, toți membrii și conducerea AKHOMM au revizuit standardele.

AKHOMM a adoptat 28 de criterii educaționale din următoarele șase domenii:

  1. boli renale cronice (progresie, comorbidități și consecințe)
  2. regimul medicamentos și siguranța medicamentelor
  3. sănătatea publică a populației
  4. managementul medicamentelor și metodele de furnizare a serviciilor
  5. sustinerea eliminării discriminării în sanatate
  6. pacienti speciali (nevoie de transplant și arie de pediatrie)

Deși nu toate potențialele subiecte de care farmaciștii ar putea avea nevoie în contextul bolilor cronice de rinichi sunt acoperite de stagiile de pregătire, cele care au fost luate în considerare reprezintă domenii fundamentale”. Potrivit lui Hudson și colegilor săi, scopul este ca aceste standarde educaționale să „completeze stagiile de practică pentru farmaciștii din ambulatoriile de nefrologie dezvoltate prin inițiativa AKHOMM”. „Pe măsură ce se vor apărea mai multe informații cu privire la rolul testării și implementării farmacogenomice la pacienții cu boală renală, stagiile de pregătire și practică vor fi modificate pentru a încorpora acest element important”.

Conform acestei perspective, AKHOMM intenționează să utilizeze noile stagii de pregătire drept un cadru pentru a construi un curriculum pentru farmaciștii practicanți care au nevoie de programe de formare avansată axate pe boli renale.

 

 

Material preluat și tradus de pe: www.healio.com.