Specialiștii afirmă că medicamentele prescrise în mod obișnuit pentru hipertensiune arterială pot fi dăunătoare pentru rinichi, atunci când sunt luate în combinație cu un anumit analgezic.

Cercetătorii de la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada, au efectuat teste de medicamente simulate pe calculator pentru a studia interacțiunea dintre diuretice, inhibitori RSA și ibuprofen, medicamente care sunt adesea prescrise persoanelor cu hipertensiune arterială.

În unele cazuri, combinația dintre cele trei medicamente a crescut „în mod semnificativ” riscul de leziuni renale acute. Utilizarea celor trei medicamente a fost asociată cu o creștere de până la 31% a leziunilor renale acute, comparativ cu administrarea a două dintre aceste medicamente.

„Nu înseamnă că toată lumea care ia această combinație de medicamente va avea probleme, dar cercetările arată că există un risc, așadar prudența este necesară”, a spus dr. Anita Laytonprofesor de matematică aplicată la Catedra de Cercetare în Biomatematică și Medicină, de la Universitatea Waterloo.

Aceste simulări pe calculator pot oferi rezultatele mai rapid, față de studiile clinice și „oferă medicilor un punct de referință în privința complicațiilor terapiei medicamentoase”.

„Diureticele sunt o familie de medicamente care fac ca organismul să rețină mai puțină apă. Deshidratarea este un factor major în afecțiunile renale acute, iar împreună cu inhibitorii RAS și cu ibuprofenul se exercită o presiune triplă asupra rinichilor. Cei care iau aceste medicamente pentru hipertensiune arterială și au nevoie de un analgezic, pot lua în considerare acetaminofenul (paracetamol)”, menționează prof. Layton.

 

Articol preluat și tradus de pe www.webmd.com