În preajma sărbătorilor, zâmbetele se împrăștie în jur și cadourile devin un necesar plăcut, dar pentru unii, bucuria este umbrită de situațiile financiare precare. Oamenii mai puțin norocoși simt adesea povara excluderii sociale și a privațiunilor în această perioadă specială. Societatea Studenților în Farmacie București (SSFB), a decis să ducă mai departe tradiția proiectului ,,Prescrie un zâmbet! 🙂’’, ajuns la cea de-a XVI-a ediție. Proiectul a avut loc în perioada 4-17 decembrie 2023, activitățile desfășurându-se fizic în cadrul Facultății de Farmacie – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila’’ din București, în cadrul Veranda Mall și al Casei de Cultură a Studenților (CCS).
Conform raportului intitulat „Dimensiuni ale incluziunii sociale în România” realizat de Institutul Național de Statistică în anul 2022, 1 din 5 români are o situație materială precară, cei mai săraci fiind copiii și tinerii cu vârsta pâna la 24 de ani. Tot în 2022, România a fost declarată, conform Eurostat, țara cu cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială.
Obiectivele proiectului
Proiectul a avut obiective diverse, iar echipa de implementare a anunțat cu bucurie că acestea au fost îndeplinite:
- Susținerea financiară a colegilor din Facultate, un număr de 7 studenți farmacițti, dintre care 3 aveau probleme medicale, iar ceilalți 4 colegi fiind orfani de unul sau de ambii părinți;
- Sprijinirea atât pe plan material (haine, alimente neperisabile și jucării), cât și pe plan financiar a copiilor și a mamelor din cadrul Așezământului ,,Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril’’ din comuna Slobozia, Județ Giurgiu, așezământ ce adăpostește victime ale violenței domestice;
- Creșterea nivelului de conștientizare asupra incluziunii sociale a persoanelor defavorizate în rândul studenților Facultății și a persoanelor din cadrul publicului larg ce au participat la activități.
Activitățile proiectului s-au desfășurat în scop caritabil, bucurându-ne de un public variat care ne-a ajutat să intrăm în atmosfera festivă a sărbătorilor de iarnă:
- 4 Decembrie: studenții Facultății de Farmacie au reușit să aducă atmosfera festivă a sărbătorilor de iarnă prin împodobirea bradului în Holul Facultății;
- 5 Decembrie a pus în evidență, în cadrul Mallului Veranda, Târgul de Crăciun ce a constat în vânzarea decorațiunilor create de studenții Facultății pentru a putea contribui pozitiv la ajutorul cauzelor susținute;
- 13 Decembrie, a avut loc cea de-a VII-a ediție a Concertului Caritabil al Corului “Colindă, Farmacie! Dăruiește bucurie!”. Participarea la concert a fost gratuită, iar donațiile se puteau efectua atât pe parcursul concertului, cât și la final.
- 14 Decembrie s-a desfășurat, de data aceasta în cadrul Facultății de Farmacie, Târgul de Crăciun. În plus, pe lângă decorațiunile realizate de studenții facultății, comunitatea academică s-a delectat cu o varietate de prăjituri și produse de patiserie.
- În perioada 4-15 Decembrie, s-a organizat tombola SSFacemBine. Pentru a se putea înscrie, studenții Facultății au achitat o taxă în valoare de 5 lei. Au existat 3 câștigători ce au intrat în posesia a 3 Calendare Advent realizate cu produse dăruite de Farmacia Catena.
Suma totală strânsă în urma activităților este de aproximativ 16.000 lei, iar numărul estimativ de donatori este de 300. La această sumă a contribuit și Asociația Cadrelor Didactice din Facultatea de Farmacie București (ACDFFB), un sprijin imens pentru studenții Facultății.
Proiectul s-a bucurat de o promovare intensă atât pe conturile de social media pe care Societatea Studenților în Farmacie București activează, cât și pe cele specifice proiectului, “Fă-mă să zâmbesc” și “Prescrie un zâmbet! 🙂”, postările ajungând la un public alcătuit din aproximativ 30.000 persoane.
Proiectul “Prescrie un zâmbet! :)” își propune ca în fiecare an să fie aproape de studenții Facultății de Farmacie și de persoanele ce au nevoie de ajutor, empatie și ascultare, încercând să implementeze activități cât mai diverse ce pot avea un real impact.
Echipa SSFB transmite mulțumiri tuturor persoanelor implicate în organizarea și buna desfășurare a proiectului, trimitând mulțumiri în mod special către Catena, sponsor principal al proiectului, Ruvix, Veranda, Asociația Cadrelor Didactice din Facultatea de Farmacie București, Casa de Cultură a Studenților București și Velvet Winery.