Autorităţile sanitare europene şi franceze au alertat farmaciştii cu privire la circulaţia unor stilouri injectoare etichetate fals drept Ozempic, un medicament pentru tratamentul diabetului, folosit în mod abuziv pentru slăbit, foarte popular pe reţelele sociale, informează AFP.

„Ca măsură de precauţie, facem apel la toţi actorii din lanţul de aprovizionare să fie vigilenţi”, a scris luni Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) din Franţa într-o notă de informare adresată farmaciştilor.

„În acest stadiu, în Franţa nu a fost semnalată nicio alertă”, dar este „important să se verifice trasabilitatea numărului de serie” la eliberarea medicamentului, a subliniat ANSM.

Potrivit Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), „stilourile preumplute etichetate fals drept Ozempic (semaglutidă, 1 mg, soluţie injectabilă), un medicament indicat în tratamentul diabetului de tip 2, au fost identificate la anumiţi angrosişti de medicamente din Uniunea Europeană şi Regatul Unit”.

Aceste stilouri injectoare falsificate, pe a căror etichete Germania figurează ca ţară de provenienţă, au fost identificate la distribuitori din această ţară, dar şi din Austria şi Regatul Unit, potrivit EMA, care atrage atenţia că există „diferenţe de aspect între stiloul falsificat şi stiloul autentic”.

Loturile de Ozempic falsificate prezintă la scanare numere de serie inactive, fapt care a declanşat alerta.

Situaţia face în prezent obiectul unei anchete a autorităţilor de reglementare în domeniul medicamentelor din Uniunea Europeană şi a poliţiei, a subliniat EMA.

Deocamdată, „nimic nu indică faptul că stilouri falsificate au fost eliberate pacienţilor de către farmacii”, potrivit EMA.

Medicamentul antidiabetic injectabil Ozempic este foarte popular pe reţele sociale pentru proprietăţile sale de reducere a greutăţii corporale, nefiind însă indicat din punct de vedere medical în acest scop. AGERPRES