Pentru una dintre cele mai mari industrii, cea mai importantă din punct de vedere strategic din Europa, a fost extrem de încurajator să auzim angajamentul președintelui Ursula von der Leyen, că Europa va face tot ce este necesar pentru a-și păstra avantajul competitiv.
Urmează colaborarea cu membrii Parlamentului European, Comisia Europeană și statele membre pentru a pune în practică acest angajament. În cazul industriei farmaceutice, bazată pe cercetare, asta înseamn că propunerile din legislația farmaceutică revizuită, publicată la începutul acestui an, vor ajuta industria să-și recapete avantajul competitiv și să nu mai piardă locuri de muncă, investiții și creștere în favoarea SUA și Chinei.
În forma actuală proiectul de lege va afecta competitivitatea unei industrii care contribuie mai mult la balanța comercială a UE decât orice alt sector (200 de miliarde de euro), care însumează aproximativ 865.000 de angajați în Europa și care investește 43 de miliarde de euro în cercetare și dezvoltare în fiecare an.
Ursula von der Leyen și-a exprimat intenția de a numi un reprezentant al UE pentru IMM-uri, subliniind importanța facilitării activității de afaceri, în special pentru IMM-urile europene. Până acum, feedbackul direct din partea IMM-urilor nu a fost luat în considerare.
Verificarea competitivității pentru fiecare nouă lege de către un consiliu independent, începând cu unul din proiectul de legislație farmaceutică este lăudabil. Să sprijinim angajamentul UE de a înlesni pentru IMM-uri să facă afaceri în Europa, abordând problemele pe care IMM-urile le-au exprimat prin proiectul de legislație, cu scopul de a opri exodul lor în SUA.
Concluzia SOTEU 2023 este că toți jucătorii din domeniul farmaceutic trebuie să colaboreze, pentru ca legislația să se îmbunătățească și pentru a facilita accesul la medicamente.