Grupul de companii Zentiva în România, lider în volume pe piața totală (medicamente cu și fără prescripție) și lider în volume și în valoare al pieței de medicamente generice din România (medicamente cu prescripție, generice), a înregistrat o cifră de afaceri de 553,8 mil. lei în semestrul 1 din 2022, în creștere cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai importante creșteri ale volumelor vândute au fost înregistrate pentru produsele fără prescripție, pentru răceală și gripă +78%, pentru sistemul digestiv +14,8% și pentru sistemul nervos central +6,7%.

În primele șase luni din 2022, Grupul Zentiva a lansat în România opt medicamente cu prescripție, trei dintre acestea în aria terapeutică – oncologie, restul adresând hematologia, cardiologia și afecțiunile metabolice.

În aceeași perioadă, investițiile în modernizarea și extinderea capacităților de producție au totalizat 2,2 mil. EUR.

Volumele de export au crescut cu 13% în S1 2022 față de S1 2021. Perioada a coincis și cu demararea livrărilor pentru piața din Spania. Zentiva exportă din România în țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Elveția, Cehia și altele. În condițiile majorării costurilor de producție și a mediului restrictiv de reglementare din domeniu, Grupul Zentiva mizează pe avansul susținut al exporturilor pentru a menține soliditatea companiilor, perspectivele de dezvoltare și resursele necesare planurilor anuale de investiții. Începând cu anul trecut, prețurile pentru materii prime și excipienți au crescut cu 20-60%, pentru ambalaje cu 15-20%, cele cu transportul între 250-300%, iar energia și gazul cu 100-150%. Acestor creșteri de costuri li se adaugă modalitatea de calcul al prețului medicamentelor cu prescripție (prețul cel mai mic dintr-un coș de 12 de țări), precum și taxa de claw-back, care limitează resursele producătorilor pentru investiții și dezvoltare.

„Cele două fabrici de medicamente pe care le deținem la București cumulează cea mai mare producție de medicamente din România. Dorim să continuăm să ne dezvoltăm sustenabil pentru a crește accesul milioanelor de pacienți din România și nu numai, la medicamente moderne, eficiente. Suntem datori să căutam soluții care să valorifice capacitatea de producție. În condițiile dificile de piață actuale, cu creșteri generalizate de costuri și de taxare excesivă, suntem nevoiți să facem mai multe eforturi pentru a menține sănătatea economică a companiilor și angajamentul nostru față de pacienți, angajați, parteneri și comunitate. Mulțumesc colegilor pentru dedicarea lor de a găsi permanent soluții la provocările din piață și solicit o implicare pragmatică și eficientă din partea autorităților pentru securizarea producției de medicamente în România”, a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Republica Moldova.

În România, grupul Zentiva reunește societățile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. și Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale și OTC. Grupul este un furnizor major de medicamente generice care acoperă peste 15 arii terapeutice, din care amintim terapia durerii, urologie, gastro, reumatologie și ariile strategice precum oncologie, cardiovascular, diabet, respirator și OTC-uri.

În România, în cadrul grupului Zentiva sunt angajate circa 1250 de persoane, dintre care aproximativ 800 în operațiunile industriale (de producție).