”Farmacia Viitorului” este un mediu profesional în care serviciile farmaceutice sunt valorificate și experții – atât farmaciști, cât și asistenți de farmacie – lucrează laolaltă pentru un singur scop comun: binele pacientului, iar un bun farmacist este un om empatic, care înțelege foarte bine dorințele și nevoile pacientului. Acesta a fost răspunsul pe care Silvia Boțârcă, studentă în anul V la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Facultatea de Farmacie, ocupanta locului 3 la concursul ”Farmacia Viitorului” l-a dat la întrebarea ”Cum arată pentru tine Farmacia Viitorului?”.

Motivația înscrierii în competiția Farmacia Viitorului

”Înscriere mea în competiție a fost motivată de faptul că aveam această dorință, încă din anul întâi de facultate, să contribui la dezvoltarea farmaciei în viitor și am văzut această oportunitate ca fiind cea mai bună ocazie de a demonstra abilitățile pe care le-am învățat în facultate, cât și în anii de voluntariat. Iar tema mea a fost despre teste de spirometrie. Din studiile pe care le-am făcut, dar și în urma practicii de specialitate făcute în vară, mi-am dat seama că astmul are o mare incidență în România și am observat că nu se găsesc soluții sau metode de prevenire a sa. Testele de spirometrie văzute în America, dar și în Europa, s-au dovedit foarte utile în depistarea precoce a acestuia și atunci pentru oamenii peste 40 de ani, fumători, ar fi o alternativă foarte bună și o posibilitate bună să meargă la medic mai devreme, pentru a putea preveni complicațiile astmului”, a explicat Silvia Boțârcă.

Premiul – o surpriză și bucurie imensă

Aceasta a mai spus că i-au plăcut toate cele șase webinarii din concurs, considerându-le utile, mai ales în pregătirea eseului său: ”Partea despre managementul financiar mi s-a părut cea mai interesantă, pentru că am văzut cum se pot folosi conceptele prezentate, în practica de specialitate din vară.  Și chiar am putut să intervin în cadrul unei consilieri a unui pacient și, astfel, am putut să văd și cum se raportează farmacistul la asistentul de farmacie sau farmacistul manager la celălalt farmacist.”

În ceea ce privește premiul câștigat, bucuria a fost mare: ”Nu mă așteptăm! M-am bucurat oricum că mi-am trimis eseul, că am reușit să particip și că am ieșit din zona de confort, prin trimiterea acelui eseu. Dar faptul că am câștigat a fost o surpriză și bucurie imensă.”

Competiția Farmacia Viitorului 2021

Studenții la farmacie din toată țara s-au putut înscrie în Concursul Național Farmacia Viitorului 2021, din cadrul programului de informare, activare și implicare, dedicat lor și dezvoltat de Oameni și Companii cu susținerea Alphega Farmacie și Alliance Healthcare România. Tematica din acest an a fost Farmacistul antreprenor.

Competiția a avut 2 etape:

  1. Seria de 6 webinarii Farmacistul antreprenor, care le-a oferit studenților oportunitatea de a colecta puncte pentru participare, pe de o parte, și pentru completarea unui chestionar la finalul fiecărui webinar, pe altă parte. Marketing și promovarea farmaciei, Managementul financiar al farmaciei, Managementul operațional al farmaciei, Managementul echipei în farmacie, Gestiunea emoțiilor și interacțiunea cu pacienții și Servicii pentru pacienți în cadrul farmaciilor comunitare au fost temele webinariilor;
  2. Eseurile cu tema Viitorul serviciilor în farmacie, jurizată de board-ul știintific Farmacia Viitorului.

Câștigătorul competiției a fost desemnat prin însumarea punctelor obținute pentru fiecare activitate din concurs – punctaj participare webinarii + punctaj chestionare de evaluare + punctaj eseu.

Program dedicat viitorilor farmaciști

Programul Farmacia Viitorului, lansat în 2018 de Oameni și Companii, împreună cu Alliance Healthcare România și Alphega Farmacie, este dedicat viitorilor farmaciști și își propune să sprijine studenții să răspundă provocărilor meseriei de farmacist în România, așteptărilor studenților înainte de a intra pe piața muncii, să marcheze schimbările din ultimii ani și evoluția pieței farmaceutice din România, dar și să prezinte noile tehnologii folosite în domeniul sănătății și aplicații dedicate farmaciștilor. Unul dintre obiectivele programului este acela de a îmbina partea teoretică cu studii de caz și aplicații practice, pentru a pune baze cât mai solide în procesul de asimilare a informației, de la specialiști și profesioniști aflați în acest moment  în farmaciei către viitorii specialiști, cei care vor contrui Farmacia Viitorului.