Deputaţii au adoptat, pe 11 septembrie, cu 168 de voturi „pentru”, 30 „contra” şi 68 de abţineri, un proiect de lege care are ca obiect de reglementare instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca „Săptămâna Prevenţiei Gripei în România”.

Potrivit proiectului, săptămâna poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile nonguvernamentale şi organizaţiile profesionale prin organizarea de evenimente dedicate prevenţiei gripei.

Deputaţii au avut însă un lung schimb de replici, în plen, pe marginea vaccinării antigripale. Reprezentanţii AUR se opun acestui proiect, a anunţat deputatul Ilie Coleşa, argumentând că este doar „o oportunitate de marketing” pentru a creşte gradul de vaccinare în mod artificial.

„Ar trebui să ne fie ruşine că venim cu asemenea iniţiative legislative. Nu putem spune despre un asemenea proiect legislativ decât că i se potriveşte foarte bine proverbul „Ţara arde, dar baba se piaptănă”, în primul rând pentru că sănătatea românilor, per ansamblu, serviciile medicale pe care statul roman le furnizează cetăţenilor în schimbul taxelor şi impozitelor sunt sub orice critică. (…) Un asemenea proiect, în esenţă, nu face altceva decât să fie o oportunitate de marketing şi de mediatizare pentru cei care îşi promovează vaccinurile, în cazul acesta antigripale, şi pentru a creşte gradul de vaccinare în mod artificial. Să nu uităm că aceşti viruşi ai gripei sunt schimbători, se schimbă de la an la an şi ţările care au avut cel mai mare grad de vaccinare antigripală, fie că vorbim de Asia, de Coreea de Sud sau Europa, de Germania, de Marea Britanie, sunt cele care au avut cele mai multe cazuri grave în timpul pandemiei de COVID. Ca atare, noi vom vota împotriva acestui proiect, considerând că alte mijloace sunt potrivite pentru a promova sănătatea românilor”, a susţinut deputatul AUR.

Deputata PSD Cristina-Elena Dinu, pe de altă parte, a precizat că o săptămână dedicată prevenţiei gripei poate oferi prilejul pentru acţiuni şi activităţi menite să crească gradul de conştientizare asupra gripei şi a complicaţiilor sale şi poate fi un vector de comunicare în lupta pentru creşterea ratelor de acoperire vaccinală şi scăderea numărului de cazuri de gripă.

„Văd că au început să se priceapă la medicină, la vaccinuri, la prevenţie şi cei care n-au nicio legătură cu asta. Prevenţia este foarte importantă, iar gripa este o afecţiune prevenibilă, cu un carcater sezonier, cu caracter sezonier şi cu impact major asupra sistemului de sănătate, a economiei şi a populaţiei. Chiar dacă are efecte grave asupra organismului şi chiar dacă s-au făcut progrese remarcabile la nivel legislativ pentru a mări accesul populaţiei la vaccinuri, ratele de acoperire vaccinală rămân însă foarte mici. Este nevoie de creşterea susţinută a gradului de conştientizare asupra gravităţii gripei şi a potenţialelor complicaţii. (…) În 2023 şi în 2024, INS a declarat din cauza epidemiei de gripă stare de alertă epidemiologică, ceea ce indică trei săptămâni consecutive de creştere a numărului de cazuri de gripă, evident, cu complicaţiile de rigoare”, a motivat ea.

Deputatul AUR, Dan Tanasă, a opinat că sunt alte afecţiuni care afectează sănătate românilor. „Lăcrimez când îi văd pe cei de la PSD cum se rupe cămaşa de pe ei de grija românilor. Da, de asta are nevoie sistemul de sănătate românesc, de săptămâna pentru prevenirea gripei. În condiţiile în care cancerul şi bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, PSD, PNL şi UDMR organizează săptămâna pentru combaterea gripei. (…) România are cea mai mică alocare bugetară pentru sănătatea românilor, România e pe primul loc în Europa la mortalitatea din cauze prevenibile. (…) România este ţara în care bolnavii de cancer au fost masacraţi în timpul pandemiei. Săptămâna pentru prevenţia cancerului când o să avem? Dar săptămâna pentru prevenţia bolilor cardiovasculare în România, când o să avem? (…) Vă bateţi joc, mimaţi interesul!”, a afirmat deputatul AUR Dan Tanasă.

Violeta Alexandru, de la USR, a susţinut că acest proiect permite cheltuirea de bani pentru diverse evenimente, apreciind că prevenţia se face în fiecare zi, nu doar într-o singură săptămână. „Semnalul de alarmă pe care l-au transmis antevorbitorii mei şi o să-l fac şi eu este următorul: când se termină săptămâna de prevenţie, punem totul jos şi nu ne mai interesează? Nu vi se pare că atinge puţin populismul, să spui că într-o săptămână ne ocupăm cu prevenţia gripei şi în restul săptămânilor nu ne interesează? Este o chestiune pe care şcoala, familia, societatea, noi, aici, prin ceea ce facem, trebuie să transmitem românilor – şi anume, măsurile de prevenţie trebuie să se regăsească între priorităţile Ministerului Sănătăţii şi în alocarea bugetară în România ca să avem o populaţie sănătoasă. Şi prevenţia se face în fiecare zi. (…) Acestea sunt scheme prin care permiteţi, mai cu seamă autorităţilor locale, să cheltuie nişte bani pentru diverse sindrofii şi evenimente. (…) Câtă vreme nu-i respectaţi pe medicii de familie, pe cei care se ocupă cu adevărat de prevenţie în România, ceea ce faceţi acum nu este decât o iniţiativă electorală”, a subliniat Violeta Alexandru.

Deputatul neafiliat Nicolae Roman a apreciat că „avem de-a face cu o lege care vizează totuşi siguranţa naţională, datorită faptului că tot ceea ce înseamnă sănătate trebuie să avem în atenţie”. „Eu sunt doctor, acum vorbesc pentru medici, Institutul ‘Cantacuzino’, când mulţi dintre noi care suntem acum în sală eram mai tineri, producea Polidin. Pe genomul românesc, acest medicament, ca să nu-i spun vaccin, era cel mai bun. Voi vota o astfel de lege, o astfel de glumiţă, în momentul în care Institutul ‘Cantacuzino’ va fi repus în drepturi şi va produce pentru populaţia României elemente sau aparate medicale care să aducă sănătate în casa românilor”, a spus Roman.

Camera Deputaţilor este decizională în cazul acestui proiect, care a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată. AGERPRES