Săptămâna Europeană a Biotehnologiei (25 septembrie- 1 octombrie) marchează anual progresul ştiinţific în domeniul biotehnologiei. Prima Săptămână Europeană a avut loc în 2013 şi a marcat cea de-a 60-a aniversare a descoperirii moleculei de ADN.

Conform definiţiei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), „biotehnologia reprezintă aplicarea ştiinţei şi tehnologiei la organismele vii, precum şi la părţi, produse şi modele ale acestora, pentru a modifica materiale vii sau nevii pentru producţie de cunoştinţe, bunuri şi servicii”, se arată într-o postare a LAWG (Asociaţia Local American Working Group) pe LinkedIn.

Aplicarea biotehnologiei în medicină determină dezvoltarea medicamentelor biologice şi biosimilare, cu beneficii deosebite pentru pacienţi. Ca urmare a progresului medical, multe boli pot fi prevenite, iar numeroase decese pot fi evitate prin diagnosticarea şi tratarea la timp.

LAWG – Asociatia Local American Working Group celebrează anual Săptămâna Europeană a Biotehnologiei printr-o serie de activităţi dedicate, în scopul creşterii gradului de informare cu privire la utilizarea biotehnologiei în viaţa de zi cu zi.

„Biotehnologia este una dintre cele mai bine plasate industrii pentru a răspunde unora dintre cele mai presante provocări ale prezentului şi ale viitorului, cum ar fi îmbunătăţirea calităţii vieţii, tratarea bolilor dificile, accesibilitatea şi sustenabilitatea sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, pentru ca această promisiune să devină realitate, sectorul biotehnologiei necesită politici de reglementare solide care să susţină inovaţia pe termen lung”, afirmă Frank Loeffler, preşedinte LAWG.

Biotehnologia este adesea un erou necunoscut în vieţile noastre, iar Săptămâna Europeană a Biotehnologiei explică modul în care ne ajută să ne susţinem sănătatea, aprovizionarea cu alimente şi tranziţia noastră critică către o societate durabilă”, consideră dr. Claire Skentelbery, director general EuropaBio.

În România, gradul de utilizare a medicamentelor biologice este în creştere, iar nevoile variate de tratament ale pacienţilor au demonstrat necesitatea de a creşte disponibilitatea şi varietatea produselor biologice, se mai subliniază.