Organizațiile cvadripartite (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor) au anunțat crearea unui nou Grup de Lucru privind Implicarea Tinerilor în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene (RAM). Membrii grupului de lucru vor informa și îndruma eforturile organizațiilor privind conștientizarea și de includerea tinerilor în acțiunea globală RAM.

RAM apare atunci când bacteriile, virusurile, fungii și paraziții nu mai răspund la agenții antimicrobieni. Ca urmare a rezistenței la medicamente, antibioticele și alți agenți antimicrobieni devin ineficienți, iar infecțiile devin dificile sau imposibil de tratat, crescând riscul de răspândire a bolii, a formelor severe, precum și riscului de deces.

Peste 200 de părți interesate au participat la consultările globale privind conștientizarea RAM, organizate în 2022 și au identificat tinerii (copii, studenți și tineri) ca un public prioritar pentru eforturile privind conștientizarea și educația. Tinerii joacă un rol important ca viitori profesioniști și consumatori. Ei pot fi „agenți ai schimbării” cu energia și influența lor potențială asupra proceselor de luare a deciziilor la nivel național și global. Prin urmare, organizațiile cvadripartite au acordat prioritate tinerilor în lupta împotriva RAM. Apelul de exprimare a interesului privind participarea în cadrul grupului de lucru a fost publicat în mai 2023, iar răspunsul a fost copleșitor. Cei 14 membri au fost selectați în funcție de mediul lor, luând în considerare în mod activ nevoia de reprezentare sectorială, de gen și geografică.

Se așteaptă ca membrii să contribuie activ la activitățile și campaniile RAM și să ajute la definirea strategiilor care pot contribui la influențarea unui set mai larg de organizații conduse de tineri sau care servesc tinerilor, precum și la implicarea directă a tinerilor în răspunsul global.

Reuniunea inaugurală a Grupului de lucru cvadripartit privind implicarea tinerilor în lupta împotriva RAM a avut loc în perioada 5-6 octombrie 2023. Membrii provin din 14 țări diferite și reprezintă 14 organizații care servesc tinerilor sau sunt conduse de tineri.

În cadrul Grupului de Lucru, România este reprezentată de Marina Ungurenci – Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România.

 

Sursă material: www.who.int