În ultimii ani, la nivel global, lipsa unor medicamente sau discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente a devenit o problemă majoră, cu impact negativ în domeniul sănătății publice, respectiv a accesului pacienților la tratamente.

Începând cu acest an, România, prin Ministerul Sănătății și  Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), este parte în Proiectul CHESSMEN (Coordonarea și armonizarea sistemelor existente împotriva discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente – Rețeaua europeană).

Proiectul CHESSMEN își propune să sprijine statele membre ale UE/SEE în implementarea unor măsuri comune și armonizate prin construcția unui sistem care să colecteze modele operaționale pentru statele membre.

”Fie că vorbim de probleme legate de producție, dificultăți întâmpinate pe lanțul de distribuție sau politici de reglementare în domeniul prețurilor la medicamente, impactul asupra populației este același: lipsa medicamentelor. Prin urmare, cauzele care generează aceste riscuri sunt sunt multiple fiind nevoie de identificarea unor soluții si strategii complexe. În acest context, în scopul sprijinirii statelor membre în implementarea proceselor și măsurilor adecvate pentru rezolvarea acestui deficit, a fost elaborat proiectul de acțiune comună CHESSMEN, care urmărește identificarea și diseminarea unor modele și inițiative eficiente în domeniul raportării, monitorizării și implementării de măsuri specifice, promovând totodată dialogul continuu între autoritățile de reglementare responsabile”, apare scris într-un comunicat.

 

Sursă: www.anm.ro