Polifarmacia reprezintă administrarea unui număr de 5 sau mai multe medicamente și este frecvent întâlnită la adulții cu vârsta de 65 de ani și peste, deoarece dezvoltarea sau progresia stărilor de boală crește odată cu vârsta. Orice boală prezintă mai multe forme, astfel există o varietate de furnizori de specialitate, care gestionează o anumită afecțiune și prescriu medicamente pentru aceste stări individuale ale bolii.

Lipsa de continuitate între diferiți furnizori poate duce la preocupări privind siguranța pacientului, incluzând, dar fără a se limita la: medicamente duplicate, interacțiuni medicament-medicament, interacțiuni medicament-stare de boală și risc crescut de efecte adverse.

Potrivit Centrelor de Prevenire și Control al Bolilor, în perioada 2015 – 2018, 41,9% dintre adulții cu vârsta de 65 de ani și peste au avut prescrise rețete pentru 5 sau mai multe medicamente pentru o perioadă de 30 de zile. În afară de riscurile semnificative clinic asociate polifarmaciei, administrarea mai multor pastile poate fi inaccesibilă și greu de gestionat.

Scopul acestui articol este de a evidenția incidența polifarmaciei la vârstnici și de a oferi o perspectivă asupra impactului pe care îl poate avea un farmacist în îmbunătățirea îngrijirii pacientului în cadrul asistenței medicale ambulatorie.

Un farmacist din cadrul asistenței medicale ambulatorie lucrează într-o varietate de clinici diferite, cum ar fi: managementul anticoagulării, tranzițiile de îngrijire, sănătatea populației, îngrijirea seniorilor și managementul diabetului. Polifarmacia este o temă comună în toate aceste clinici, în special în clinica de îngrijire a seniorilor, care se concentrează pe managementul stărilor de boală cronică la pacienții cu vârsta de 65 de ani și peste.

În această linie de servicii, farmaciștii asigură gestionarea și optimizarea medicamentelor prin acorduri de practică colaborativă cu medicul primar al pacientului. Printre responsabilitățile unui farmacist, se numără:

  • o reconciliere cuprinzătoare a medicamentelor;
  • identificarea discrepanțelor și furnizarea de soluții folosind medicina bazată pe dovezi;
  • implementarea modificărilor sau formularea de recomandări pentru a optimiza cel mai bine îngrijirea.

Pe baza analizei realizate, polifarmacia este identificată ca un pacient care ia 5 sau mai multe medicamente. Conform acestei definiții, 104 pacienți (98%) luau 5 sau mai multe medicamente, cu o medie de 13 medicamente per pacient. Un total de 423 de modificări au fost făcute listelor de medicamente ale pacienților, pentru a reflecta cu exactitate medicamentele active ale acestora. Discrepanțele precum dubla terapie, dozarea incorectă sau lipsa medicamentelor au fost identificate în 80 de scenarii.

Optimizarea terapiei în timpul vizitelor medicale se face folosind acorduri de practică colaborativă sau prin recomandări către furnizorul pacientului.

Au existat un total de 245 de scenarii în care s-a recomandat fie inițierea, întreruperea, ajustarea dozei sau schimbarea terapiilor. Este important de subliniat faptul că au existat 107 oportunități de a întrerupe medicamentele inadecvate sau inutile, ceea ce evidențiază caracterul comun al polifarmaciei în această categorie de pacienți.

O altă temă comună identificată este percepția că vitaminele și suplimentele OTC nu sunt medicamente. Aceste medicamente au un impact puternic asupra rezultatelor clinice prin introducerea potențialelor interacțiuni medicament-medicament sau medicament-stare de boală. Eficientizarea medicamentelor OTC este o modalitate excelentă de a reduce povara pastilelor la vârstnici.

Pe scurt, impactul pe care un farmacist îl poate avea asupra scăderii riscurilor asociate polifarmaciei este evident. Evaluarea regimurilor de medicamente, furnizarea de educație extinsă și asigurarea continuității între fazele de îngrijire sunt toate serviciile pe care farmaciștii le pot oferi pentru a optimiza îngrijirea pacientului. Prin intervenția farmacistului se poate îmbunătăți siguranța pacienților, oferind în același timp soluții eficiente pentru reducerea polifarmaciei.

 

Sursă: www.pharmacytimes.com