Revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic a fost amânată pentru a treia oară în doar câteva luni. Această revizuire privind medicamentele este ultima reformă în sănătate dezvăluită de executivul UE înainte de sfârșitul actualului mandat legislativ, care are ca termen a doua jumătate a anului 2024.

Inițiativa Comisiei, care va avea ca scop asigurarea unui sistem de reglementare a medicamentelor pregătit să facă față posibilelor crize, ce ar putea apărea în Europa, era așteptată până la sfârșitul anului trecut, dar apoi a fost amânată pentru a doua parte a lunii martie.

Într-un interviu recent, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a confirmat că propunerea a fost stabilită în cele din urmă pentru finalul lunii martie. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat reporterilor că adoptarea revizuirii „va avea loc puțin mai târziu decât data indicată în prezent pe ordinea de zi”.

Purtătorul de cuvânt a menționat „agenda foarte încărcată” a Colegiului Comisarilor – ședința săptămânală a cabinetului executiv al UE responsabilă cu votul propunerilor legislative – din ultimele săptămâni, drept principalul motiv din spatele acestei noi amânări.

”Această agendă este întotdeauna orientativă, iar datele de adoptare a propunerilor Comisiei se pot schimba oricând, mai ales atunci când aceste propuneri se referă la reforme legislative complexe de importanță majoră, așa cum este cazul legislației farmaceutice care va avea un impact important asupra sectorului sănătății în următorii ani ”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Deocamdată, nu există un calendar pentru prezentarea propunerii, ceea ce înseamnă că ar putea fi propusă o altă dată orientativă .

În cadrul unui eveniment recent, Kyriakides a spus că reforma este necesară deoarece „regulile actuale au fost puse în aplicare într-o eră diferită și trebuie să corespundă situației actuale” pentru a aborda „provocările cronice din acest domeniu” și pentru a rezolva problemele „care au fost evidențiate în ultimii ani”.

Cu toate acestea, există o probabilitate foarte mică ca colegislatorii UE – Parlamentul European și miniștrii UE – să poată demara discuțiile privind aprobarea noilor reguli, deoarece există un termen limită (neoficial) pentru discuțiile inter – instituționale, care este stabilit pentru luna februarie 2024, ceea ce înseamnă că negocierile nu pot continua dincolo de acest punct.

 

Sursă: www.euractiv.com