Pe 21 iunie 2023, echipa nou-alesă la conducerea Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice s-a reunit la Bruxelles pentru a-și exprima îngrijorările cu privire la impactul Legislației farmaceutice propuse – și dorința lor de a colabora la actualizarea legislației pentru a îmbunătăți perspectivele pacienților din Europa.

Lars Fruergaard Jørgensen, Președinte și CEO Novo Nordisk a fost ales Președinte EFPIA. Stefan Oelrich, membru al managementului Bayer AG și șef al diviziei farmaceutice, și David Loew, CEO al Ipsen, au fost aleși prim și al doilea vicepreședinte.

EFPIA, companiile sale membre și Comisia Europeană împărtășesc obiectivele de a crește accesul pacienților la medicamente în întreaga Europă și de a consolida competitivitatea sectorului farmaceutic european. Cu toate acestea, legislația propusă, așa cum este prezentată în acest moment, va avea efectul opus. Impactul net al propunerilor va fi de a dăuna inovației și de a submina și mai mult competitivitatea Europei.

Legislația propusă aduce progres cadrului european de reglementare, care nu a fost modernizat pe scară largă în ultimii douăzeci de ani și este din ce în ce mai lent, comparativ cu cel al SUA și al altor regiuni. Cu toate acestea, reduce semnificativ drepturile de proprietate intelectuală (PI), adăugând în același timp motive complexe pentru protecția suplimentară a proprietății intelectuale.

În realitate, propunerile vor accelera mai multe tendințe negative, inclusiv o scăderea cu 25% în cadrul cercetării și dezvoltării la nivel European și reducerea cotei  studiilor clinice de la 25% la 19%. Cifrele anuale publicate de EFPIA arată o creștere a cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare în China, de peste trei ori mai mare decât în ​​Europa, în perioada 2018 și 2022.

Afirmația că propunerile vor spori accesibilitatea medicamentelor și vaccinurilor, stimulând în același timp cercetarea științifică și inovarea în Europa este înșelătoare. Propunerile pun în pericol progresele îregistrate în îngrijirea tuturor pacienților, pornind de la cei care trăiesc cu cele mai frecvente afecțiuni cronice până la cei cu boli ultra-rare. Comunitatea de inovare, de la mari companii farmaceutice bazate pe cercetare și până la biotehnologii, a avertizat în mod repetat că propunerile vor accelera și mai mult pierderea bazei industriale a Europei în SUA și Asia, iar europenii vor rata progresele care vor fi disponibile în altă parte.

Având în vedere că industria farmaceutică contribuie mai mult decât orice alt sector la balanța comercială a UE , la nivelul propunerilor legislative ale Comisiei ar trebui să se efectueze, imediat, un control complet al competitivității.

„Într-un moment critic pentru Europa, un sector farmaceutic rezistent și competitiv la nivel global este esențial pentru a asigura sănătatea pe termen lung a europenilor, precum și autonomia strategică și o economie înfloritoare. Aceste obiective se sprijină reciproc și pot contribui la asigurarea unei Europe puternice într-o lume în schimbare”, explică Lars Fruergaard Jørgensen, președinte EFPIA și director executiv al Novo Nordisk.

”Trebuie să lucrăm în parteneriat pentru a inova noi medicamente care schimbă viețile oamenilor, îmbunătățesc eficacitatea sistemelor de sănătate și care aduc beneficii societății în ansamblu. Asta este ceea ce poate oferi un sector competitiv pentru Europa, dar astăzi ne confruntăm cu multe provocări pentru a realiza acest lucru. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu factorii de decizie din Europa pentru a ajunge la o înțelegere comună a modului în care ne putem atinge cel mai bine obiectivele privind competitivitate și sănătate”, completează acesta.

„Europa este o putere în domeniul științei și a inovației, dar, din păcate, inovația nu este tradusă în brevete și produse atât de eficient pe cât ar trebui. Provocarea pentru următoarele decenii nu este dacă inovația medicală va avea loc, ci mai degrabă unde se va întâmpla și modul în care pacienții din Europa pot beneficia de acest potențial uriaș”, susține Stefan Oelrich, membru al consiliului de administrație al Bayer AG și șeful diviziei de produse farmaceutice și vicepreședinte EFPIA.

”Ca industrie, ne angajăm să facem partea noastră pentru a aborda acest lucru, inclusiv problema accesului în timp util la noi tratamente. Europa nu își poate permite să rateze medicamente inovatoare cheie, care au potențialul de a transforma sănătatea pacienților.”

”Datele ne arată că pierdem teren în fața SUA și Asiei, iar companiile au dat numeroase avertismente că propunerile vor exacerba această tendință. Dacă vrem să realizăm ambiția legislației – de a stimula cercetarea și inovarea și de a îmbunătăți asistența medicală pentru pacienții din întreaga UE – trebuie să lucrăm împreună și să cădem de acord asupra unei viziuni care funcționează pentru pacienți,pentru  sistemele de sănătate și pentru viitorul științei europene”, concluzionează Nathalie Moll, Director general EFPIA

În următoarele luni, EFPIA și membrii săi rămân angajați să colaboreze cu membrii Parlamentului European (MEP), statele membre și alte părți interesate pentru a reduce, mai degrabă decât a extinde, decalajul dintre UE și SUA și Asia.

”Trebuie să ne asigurăm că legislația farmaceutică revizuită răspunde nevoilor oamenilor, sistemelor de sănătate, statelor membre și sectorului științelor vieții din Europa, minimizând în același timp impactul asupra mediului.”

 

Sursă material: www.efpia.eu