Invazia Rusiei în Ucraina a fost condamnată ferm de industria farmaceutică și aproape toate marile companii farmaceutice au promis sprijin umanitar Ucrainei. Cu toate acestea, nu toate companiile farmaceutice au întrerupt legăturile cu Rusia, invocând importanța continuării furnizării de medicamente esențiale țării.

Pfizer adoptă ceea ce numește „o abordare filantropică pe trei direcții, axată pe sprijin umanitar, angajați și donații”.

Pfizer s-a angajat să sprijine cei 100 de angajați și contractori din Ucraina, precum și personalul din Rusia și să se asigure că pacienții din Ucraina vor continua să aibă acces la medicamentele esențiale. Deși Pfizer va continua să mențină furnizarea de medicamente către Rusia, a promis că va dona toate veniturile pentru a oferi sprijin umanitar direct poporului Ucrainei. Până în prezent, firma a donat peste două milioane de dolari sub formă de granturi umanitare.

Înainte de invazie, Pfizer a efectuat 27 de studii clinice în Ucraina, dar acum a întrerupt recrutarea de noi pacienți.

Roche „condamnă vehement invazia violentă” a Ucrainei și s-a angajat să doneze 150.000 de pachete de Rocephin, un antibiotic critic folosit pentru a trata simptomele multor tipuri de infecții bacteriene și inclus pe lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății. Firma elvețiană are 33 de studii clinice în curs de desfășurare în Ucraina, care reprezintă 1,5% din populația activă din studiile sale globale și încearcă să identifice locații din țările apropiate cu potențialul de a prelua pacienții din studiile sale clinice.

Cu toate acestea, Roche nu își închide operațiunile rusești – invocând rolul critic pe care personalul său rus îl joacă în accesul la medicamente – ci amână deschiderea noilor platorme de informare despre studiile clinice și înrolarea pacienților.

La fel ca Pfizer, AbbVie adoptă ceea ce numește „o abordare filantropică pe trei direcții, axată pe sprijin umanitar, angajați și donații”. Compania donează un milion de dolari International Medical Corps and Project Hope pentru asistență medicală și provizii pentru Ucraina și refugiații ucraineni, și donează medicamente esențiale guvernului ucrainean și partenerilor săi.

AbbVie și-a declarat, de asemenea, angajamentul de a oferi ajutor și sprijin financiar suplimentar angajaților ucraineni și familiilor lor. Firma a suspendat operațiunile pentru toate produsele sale cosmetice în Rusia.

Johnson & Johnson a donat cinci milioane de dolari pentru a sprijini activitatea Comitetului Internațional de Salvare (IRC) și a Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie pentru a oferi sprijin umanitar refugiaților; s-au angajat să furnizeze materiale medicale și a lansat un program pentru angajații globali prin Fondul Global Giving Ukraine Crisis Relief Fund.

Firma s-a angajat, de asemenea, să lucreze cu parteneri consacrați în sănătatea globală privind accesul la rețeaua lanțului său de aprovizionare. Pentru studiile sale clinice, J&J a întrerupt screening-ul și înscrierea de noi pacienți în Ucraina, Rusia și aliatul Rusiei, Belarus.

Cu toate acestea, J&J nu se retrage din Rusia, spunând într-o declarație că „Rămânem angajați să furnizăm produse esențiale celor care au nevoie, în Ucraina, Rusia și țările învecinate, în conformitate cu sancțiunile actuale și în același timp adaptându-ne la schimbarea rapidă de situație.”

Novartis, pe de altă parte, a decis să-și intensifice eforturile umanitare cu restricții mai mari ale operațiunilor sale din Rusia. Acesta a declarat pentru Endpoints News că „a decis să suspende orice investiții în Rusia și să oprească toate activitățile de marketing comercial, precum și toate evenimentele științifice, organizate de noi sau de părți externe”.

Compania elvețiană a făcut o donație inițială de trei milioane de dolari către trei organizații umanitare care ajută oamenii din Ucraina și refugiații ucraineni, și a anunțat recent donarea de medicamente esențiale pentru instituțiile medicale ucrainene și furnizarea de medicamente în Ucraina și tările învecinate.

Bayer din Germania a înființat un fond de trei milioane de euro pentru Ucraina, oferind atât asistență financiară, cât și donații medicale, iar angajații săi au obținut un milion de euro printr-o campanie de ajutor al Crucii Roșii.

Compania s-a angajat să oprească „toate afacerile neesențiale din Rusia și Belarus”, suspendând toate activitățile de publicitate și alte activități promoționale, oprirea proiectelor de investiții de capital pe termen nelimitat și fără urmărirea unor noi oportunități de afaceri, dar nu a oprit complet operațiunile. „Acest război fără sens a curmat deja multe vieți. În calitate de companie Life Science, avem o obligație etică – în fiecare țară în care ne desfășurăm activitatea”, se arată într-un comunicat Bayer.

Suspendând produsele esențiale de sănătate și agricultură pentru populația civilă – cum ar fi tratamente pentru cancer sau boli cardiovasculare, produse de sănătate pentru femeile însărcinate și copii, precum și semințe pentru agrivultură – nu ar face decât să amplifice bilanțul războiului.

MSD a promis că va furniza 135.000 de doze din tratamentul său COVID-19, Molnupiravir, pacienților care se află încă în Ucraina și 100.000 de doze refugiaților din afara granițelor. De asemenea va dona un milion de dolari ONG-urilor și va crea un program de donații pentru angajați din SUA. Compania estimează valoarea totală a donațiilor sale, în numerar și produse, la 39 de milioane de dolari.

MSD este cea mai activă companie în studiile clinice din Ucraina – Reuters afirmă că are aproape 60 de studii în desfășurare în țară – și a întrerupt înscrierea de noi pacienți în Ucraina și Rusia.

Compania s-a angajat să nu mai facă investiții în Rusia, dar va continua să furnizeze medicamente esențiale și vaccinuri.

Bristol Myers Squibb (BMS) contribuie la eforturile de ajutorare din Ucraina prin donații de 300.000 de dolari din partea Fundației Bristol Myers Squibb pentru Organizația Salvați Copiii și Comitetului Internațional de Salvare.

La data publicării, BMS nu a făcut încă o declarație oficială cu privire la operațiunile sale în Rusia, dar un purtător de cuvânt a declarat pentru Endpoints că „s-au suspendat noile recrutări de pacienți și platformele de informare despre studiile clinice în Ucraina, Belarus și Rusia. De asemenea, am suspendat noi studii clinice.”

Firma britanică GlaxoSmithKline (GSK) a condamnat „intensificarea luptei, daunele și suferințele pe care le provoacă oamenilor din Ucraina” și „oferă sprijin umanitar direcționat prin intermediul partenerilor ONG pe termen lung în Ucraina și în țările vecine”.

Acesta include donații de 3,25 milioane de lire sterline către Crucea Roșie și Salvați Copiii și 250.000 de lire sterline către ONG-ul Crown Agens pentru a finanța 2.500 de kit-uri medicale.

GSK va continua să furnizeze Rusiei medicamente esențiale, dar intenționează să-și suspende studiile clinice, relatează Reuters.

Gigantul francez Sanofi a donat peste 5 milioane de euro Crucii Roșii pentru Ucraina și țările învecinate, precum și agenției ONU pentru refugiați, potrivit Fierce Pharma. De asemenea, compania mărește donațiile de medicamente și vaccinuri esențiale pacienților din Ucraina și refugiaților ucraineni.

Endpoints raportează că Sanofi s-a angajat să oprească imediat toate activitățile publicitare și media din Rusia, precum și orice cheltuieli noi care nu sunt legate de furnizarea „medicamentelor și vaccinurilor noastre esențiale”.

 

Material preluat și tradus de pe: pharmaboardroom.com