Al doilea raport „Supravegherea rezistenței antimicrobiene în Europa”, publicat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) împreună cu OMS în data de 14 aprilie 2023, înregistrează procente ridicate ale rezistenței la antibioticele de ultimă linie, precum carbapenemele, în mai multe ţări din Regiunea Europeană a OMS. Raportul reprezintă o actualizare a datelor din 2021.
Au fost raportate niveluri mai ridicate de rezistență antimicrobiană (RAM) în Sudul și Estul Regiunii Europene. RAM este o amenințare serioasă pentru sănătate și multe țări au opțiuni limitate de tratament pentru pacienții cu infecții cauzate de acești agenți patogeni.
„Modelele actuale, cum ar fi dezvoltarea speciilor de Acinetobacter rezistente la carbapeneme, care sunt greu de eradicat odată ce devin endemice, subliniază necesitatea de a spori eforturile privind prevenția și detectarea rezistenței”, a menționat dr. Danilo Lo Fo Wong, consilier regional OMS pentru Controlul Rezistenței Antimicrobiene.
Dr. Dominique Monnet, șeful Secției ECDC privind rezistența la antimicrobiene și infecții asociate asistenței medicale, a adăugat: „Pe măsură ce bacteriile rezistente la antibiotice continuă să apară, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a îmbunătăți practicile de prevenire și control, pentru a reduce utilizarea inutilă de antimicrobiene și pentru a proiecta și a implementa programe de utilizare adecvată a antimicrobienelor.”
Două rețele regionale colectează și prezintă datele RAM pentru aproape toate cele 53 de state membre ale regiunii: Rețeaua Europeană de supraveghere a rezistenței la antimicrobiene (EARS-Net) și rețeaua de supraveghere a rezistenței la antimicrobiene din Asia Centrală și Europeană (CAESAR).
În 2021, mai multe țări și laboratoare au raportat date către aceste rețele, comparativ cu anul 2020. Cu toate acestea, 16% dintre țări au menționat colectarea datelor privind RAM doar la nivel local, iar abordarea lor nu este una standardizată.
Majoritatea țărilor din regiune au dezvoltat planuri naționale de acțiune privind RAM, inclusiv programe cuprinzătoare și intervenții pentru prevenirea și controlul infecțiilor, administrarea antimicrobienelor și supravegherea RAM. Provocarea următoare este dată de asigurarea sprijinului la nivel înalt și de obținerea finanțării pentru a face față amenințării RAM.
Sursă: www.who.int