Cercetările asupra a mii de proteine măsurate dintr-o picătură de sânge demonstrează capacitatea proteinelor de a prezice apariția celor mai diverse boli.
Cercetarea , publicată pe 22 iulie în Nature Medicine, a fost realizată ca parte a unui parteneriat internațional de cercetare între GSK, Universitatea Queen Mary din Londra, University College London, Universitatea Cambridge și Institutul de Sănătate din Berlin de la Charité Universitätsmedizin, Germania.
Cercetătorii au folosit date de la UK Biobank Pharma Proteomics Project (UKB-PPP), cel mai mare studiu de proteomică până în prezent, cu măsurători pentru aproximativ 3.000 de proteine plasmatice dintr-un set aleatoriu de peste 40.000 de participanți la Biobank din Marea Britanie.
Datele despre proteine sunt legate de dosarele electronice de sănătate ale participanților. Autorii au folosit tehnici analitice avansate pentru a identifica, pentru fiecare boală, o „semnătură” între cele cinci și 20 de proteine cele mai importante pentru predicție.
Cercetătorii raportează capacitatea „semnăturilor” de proteine de a prezice debutul a 67 de boli, inclusiv mielomul multiplu, limfomul non-Hodgkin, boala neuronului motor, fibroza pulmonară și cardiomiopatia dilatativă.
Modelele de predicție a proteinelor au depășit modelele bazate pe informații standard înregistrate clinic. Predicția bazată pe numărul de celule sanguine, colesterolul, funcția rinichilor și testele pentru diabet a avut rezultate mai puțin bune decât modelele de predicție a proteinelor pentru majoritatea exemplelor.
Beneficiile pacientului de a măsura și de a discuta riscul viitorului atac de cord și accident vascular cerebral („scoruri de risc cardiovascular”) sunt bine stabilite. Această cercetare deschide noi posibilități de predicție pentru o gamă largă de boli, inclusiv afecțiuni mai rare. Multe dintre acestea pot dura în prezent ani întregi pentru un diagnostic, iar această cercetare oferă oportunități cu totul noi pentru diagnostice în timp util.
Autorul principal, profesorul Claudia Langenberg, director al Institutului de Cercetare al Universității Precision Healthcare (PHURI) de la Universitatea Queen Mary din Londra și profesor de medicină computațională la Institutul de Sănătate din Berlin la Charité Universitätsmedizin, a declarat: „Măsurarea unei proteine dintr-un motiv specific, cum ar fi ca troponina pentru a diagnostica un atac de cord, este practica clinica standard. Suntem extrem de încântați de oportunitatea de a identifica noi markeri pentru screening și diagnostic din miile de proteine care circulă și acum măsurabile în sângele uman. Ceea ce avem nevoie urgent sunt studii proteomice ale diferitelor populații pentru a valida descoperirile noastre și teste eficiente care pot măsura proteine relevante pentru boală conform standardelor clinice cu metode accesibile.”
Co-autorul principal, Dr. Robert Scott, vicepreședinte și șef al departamentului de genetică umană și genomică la GSK, a declarat: „O provocare cheie în dezvoltarea medicamentelor este identificarea pacienților cel mai probabil să beneficieze de noi medicamente. Această lucrare demonstrează promisiunea în utilizarea tehnologiilor proteomice la scară largă pentru a identifica persoanele cu risc ridicat într-o gamă largă de boli și se aliniază cu abordarea noastră de a folosi tehnologia pentru a aprofunda înțelegerea biologiei și bolilor umane”.
Sursa traducerii: https://medicalxpress.com/news/2024-07-blood-proteins-diseases.html