Creșterea gradului de informare, activare și angajare al studenților farmaciști este scopul Programului ”Farmacia Viitorului”, prezentat pe 26 februarie și în fața studenților Facultății de Farmacie din cadrul UMF ”Carol Davila”, din București.
Inițiativa Farmexpert și a Farmaciilor Alphega, pusă în practică cu ajutorul Oameni și Companii, se adresează studenților din anii terminali și vrea să răspundă provocărilor meseriei de farmacist, așteptărilor pe care studenții le au înainte de a intra pe piața muncii, schimbărilor din ultimii ani, evoluției pieței și solicitărilor impuse de noile tehnologii și de aplicațiile dedicate farmaciștilor.
Aproximativ 200 de studenți au participat la prezentarea programului și a obiectivelor sale, printre care se numără și creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul farmacistului în societate și formarea unei comunități dedicate studenților farmaciști din România, care să se bucure de susținerea asociațiilor profesionale de profil, a centrelor universitare și a asociațiilor studențești.
”Voi sunteți cei care veți duce mai departe meseria de farmacist. Într-o societate aflată în schimbare continuă, în care membrii comunităților nu mai sunt limitați la zona lor geografică sau la vecinii din apropiere iar accesul către informație este aproape nelimitat, veți fi provocați să dovediți că sunteți profesioniști. Va trebui să dovediți că sunteți acolo pentru pacienți și că pot apela la voi atunci cand au nevoie de un sfat, o recomandare sau un îndemn. Iată motivele pentru care susținem acest program, ‘Farmacia Viitorului’: pentru a vă sprijini să deveniți mai buni cu fiecare zi, mai pregătiți să înfruntați economia reală și problemele viitorilor voștri pacienți”, a declarat Valentin Gorbănescu, Operations and Business Improvement Director la Alphega România.
Studenții și-au arătat interesul față de activitățile programului, care includ o platformă electronică dedicată (www.farmaciaviitorului.ro), raport lunar digital, expediat tuturor membrilor comunității, o serie de dezbateri profesionale, organizate în fiecare centru universitar înscris în program (București, Timișoara, Iași, Cluj Napoca, Tg. Mureș) și concursul național ”Farmacia Viitorului”. În cadrul concursului, vor fi selectate și premiate cele mai bune 3 eseuri pe o temă dedicată. Toate eseurile vor fi adunate în Raportul Anual ”Farmacia Viitorului”, distribuit electronic către toți membrii comunității. Temele majore propuse se referă la etica în vânzările farmaceutice și interacțiunea cu pacienții, polimedicația și efectele adverse – măsuri de prevenție, educare și informare și digitalizarea activității farmaceutice.
În cadrul proiectelor deja existente, pot face voluntariat în campanii de screening și prevenție desfășurate în farmacii – suport oferit farmaciștilor și pacienților care intră în farmacie și, în final, pot propune un plan de voluntariat complet, jurizat de boardul profesional (acțiuni de distribuție materiale, campanii de informare, inclusiv jocuri de rol de tipul ”Micul Farmacist”).
Detalii despre toate activitățile programului sunt accesibile pe platforma http://www.farmaciaviitorului.ro si pe pagina de facebook a programului.