Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), apreciază că reacția farmaciștilor și asistenților de farmacie a fost una exemplară până în momentul de față în contextul pandemiei cu noul coronavirus. “Colegii nostri s-au mobilizat pentru aplicarea tuturor modificărilor apărute legate de asigurarea cu toată gama de medicamente atât cele necesare prevenirii și combaterii pandemiei, cât și cele necesare pentru tratamentele cronice”, a declarat Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa într-un interviu acordat portalului MedicalManager.ro.
Domnia sa susține că farmaciștii încearcă să se protejeze pe ei înșiși, personalul care lucrează în farmacii pe de o parte și să protejeze în egală măsură și pacienții sau aparținătorii acestora care intră în farmacii, dar pentru aceasta este nevoie ca fiecare dintre noi să repectăm temeinic reglementările legate de distanțarea socială, spălatul pe mâini și tot ce este necesar pentru prevenirea pericolului infectării.
“Aș vrea să subliniez că am întâmpinat dificultăți în aprovizionarea cu măști, mânuși și dezinfectanți. Am încercat și am reușit în bună măsură să avem la dispoziție dezinfectanți pentru suprafețe care să se utilizeze la intrarea în farmacii. Pe de altă parte, merită întreaga apreciere colegii noștri care au inventat sau achiziționat în această perioadă perdele și ecrane de protecție, aparate cu UV sau alte echipamente de protecție medicală”.
În ceea ce privește combaterea stresului la locul de muncă, aceasta este o preocupare permanentă pentru Colegiul Farmaciștilor. “Nu avem multe mijloace la îndemână, dar o vorbă bună, un gest de apreciere ajută mult. Încercăm să fim solidari și să formăm un zid uman care să ne unească și să nu apară fisuri care să ne demobilizeze”, menționează Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa.
Specificând că, în general, măsurile luate de autorități au venit în sprijinul desfășurării activității farmaciștilor, unele fiind deja îmbunătățite, președintele CFR crede că ”trebuie să privim spre viitor cu speranță și să anticipăm direcția corectă în care trebuie să acționăm. Mi-aș dori mai multă predicție în ceea ce privește existența unor stocuri tampon la toate categoriile de medicamente și luarea unor măsuri rapide când apar neajunsuri. Utilizarea off-label în unele situații să nu pericliteze schemele de tratament pentru unele afecțiuni. Nu aș da exemple pentru a nu induce tendința/dorința realizării unor stocuri de către persoane care nu au nevoie de un anumit medicament”.
Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa susține că CFR a rămas un partener fidel tuturor autorităților statului, în special în relația cu ANMDMR, Ministerul Sănătății și CNAS, și deși în această perioadă comunică și colaborează online cu toate instituțiile implicate în gestionarea pandemiei, “vorbim de o eficiență a colaborării mai bună comparativ cu alte situații. Sperăm că actele normative care vor apărea să țină seama și de punctul nostru de vedere astfel încât să acționăm loial, legal și moral în egală măsură”.
La final, Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa a ținut să transmită un mesaj tuturor angajaților din sistemul farmaceutic românesc: “Gratitudinea mea față de colegii farmaciști care sunt în prima linie este bine cunoscută. Nu voi înceta să-i apreciez; pentru mine apelativul de ‘grănicer al sănătății’ mi se pare cel mai relevant. Fără ‘grănicerii sănătății’ suntem cu toții în pericol! Alături de ei, gândul meu de mulțumire și de admirație se îndreaptă către toți cei care lucrează în domeniul farmaceutic: de la producători până la farmacie!”.