Prof. univ. dr. Doina Azoicăi, președinte al Societății Române de Epidemiologie și președinte al Comisiei de Epidemologie din cadrul Ministerului Sănătății, a transmis prin intermediul portalului MedicalManager.ro un mesaj special cu ocazia Zilei Internaționale a Igienei Măinilor, aniversată pe 5 mai.

“Organizația Mondiala a Sănătății a inițiat de mai mulți ani o campanie dedicată măsurilor de igienă care au la bază spălarea mâinilor. Pentru anul 2020 a fost propus ca mesaj mobilizator ‘SALVAȚI VIAȚA: Practicați igiena mâinilor’. În contextul epidemiologic actual al pandemiei produse de noul coronavirus, spălarea mâinilor constituie o țintă principală a măsurilor care trebuie aplicate deoarece, igiena mâinilor s-a dovedit a fi o modalitate esențială de luptă împotriva transmiterii acestui inamic redutabil. Rolul acestei campanii este de conștientizare a faptului că acțiuni simple şi disponibile oricăruia dintre noi ne pot proteja în mod eficient, deoarece spălarea mâinilor poate contribui la reducere şi chiar neutralizarea riscurilor infecțioase”, spune Prof. univ. dr. Doina Azoicăi.

“Nu trebuie să uităm că atât în activitățile noastre cotidiene cât şi cu ocazia îngrijirilor în unitățile medicale avem responsabilitatea  să ne protejam la nivel individual, dar să protejam totodată şi pe cei din jurului nostru, inclusiv prin spălarea corectă şi frecventă a mâinilor, practică care trebuie să facă parte din modul nostru de viață, cu scopul de a ne menţine într-o cât mai bună stare de sănătate”, conchide președintele Societății Române de Epidemiologie.

Marcată anual la nivel global pe data de 5 mai, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor subliniază importanța respectării acestui obicei de către cadrele medicale. Anual, la nivel mondial, milioane de pacienţi  sunt afectaţi ca urmare a infecţiilor pe care le pot contracta cu ocazia primirii îngrijirilor de sănătate. Studiile estimează că un procent cuprins între 5 și 15% dintre pacienții spitalizați suferă un episod de infecție asociată asistenței medicale.