”Perspectivele și ratele de succes pe termen lung ale procedurilor de revascularizare în prevenția amputațiilor sunt promițătoare, atât pe plan precoce, cât și la distanță. Cu toate acestea, este esențial ca pacienții să fie supravegheați și urmăriți în mod regulat pentru a asigura menținerea rezultatelor favorabile și prevenirea recurenței complicațiilor” susține prof. dr. Mircea Pătruț, medic primar chirurgie vasculară și cardiovasculară în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica din București.
Invitat special al Orei Specialistului Rodiabet dedicată ”Revascularizării piciorului diabetic”, prof. dr. Mircea Pătruț a vorbit despre metodele de diagnosticare și evaluare a bolii arteriale periferice, despre criteriile utilizate pentru alegerea procedurii potrivite, riscurile asociate acestor proceduri dar și despre importanța colaborării și abordării multidisciplinare în tratamentul piciorului diabetic.
Prof. Univ. Dr. Mircea Pătruț a subliniat că riscurile asociate cu procedurile de revascularizare a piciorului diabetic sunt mai mici decât riscurile de a nu face nimic. Cu toate acestea, orice intervenție chirurgicală implică anumite riscuri și complicații, care pot varia în funcție de starea specifică a pacientului și de procedura efectuată.
”Într-o clinică bine echipată și cu personal calificat, riscurile și complicațiile sunt reduse și pot fi în general sub 2-3%. Totuși, în cazul unor pacienți care prezintă infecții severe sau sepsis în stadii avansate, riscurile pot fi mai mari. Complicațiile posibile includ infecții postoperatorii, sângerări, formarea de cheaguri de sânge, leziuni ale nervilor sau vaselor de sânge în timpul intervenției chirurgicale și alte probleme legate de anestezie sau recuperare postoperatorie” susține medicul chirurg vascular și cardiovascular Mircea Pătruț.
Acesta arată că în funcție de stadiul evolutiv al bolii și de gradul de afectare a membrului pelvin, se poate ajunge totuși la amputații, dar este important ca amputațiile să fie cât mai periferice posibil, iar pacienții să beneficieze de o reconstrucție arterială adecvată pentru a menține cât mai mult timp posibil integritatea membrului pelvin și pentru a evita dependența de proteze.
Managementul diabetului este esențial
Prof. dr. Mircea Pătruț a vorbit și despre importanța managementului corect al diabetului și controlul factorilor de risc cardiovascular, arătând că ”acestea joacă un rol crucial în prevenirea și gestionarea complicațiilor asociate piciorului diabetic și a bolii arteriale periferice. Gestionarea atentă a diabetului și controlul adecvat al nivelului de zahăr din sânge pot ajuta la reducerea riscului de complicații vasculare. Un control riguros al factorilor de risc vascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, dislipidemia și fumatul, este, de asemenea, esențial pentru a preveni deteriorarea arterelor și agravarea bolii arteriale periferice în piciorul diabetic. Controlul tensiunii arteriale și menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol pot îmbunătăți circulația sanguină și pot reduce riscul de complicații vasculare”.
Profesorul Mircea Pătruț a atras atenția și asupra igienei piciorului, arătând că: ”este important să se acorde atenție igienei piciorului și prevenirii leziunilor la pacienții cu diabet, deoarece aceștia sunt mai susceptibili la răni care pot duce la ulcerații și infecții. Educația pacientului în privința îngrijirii picioarelor, utilizarea adecvată a încălțămintei și examinarea regulată a picioarelor pot ajuta la prevenirea apariției leziunilor și a complicațiilor ulterioare”.
Iar concluzia discuțiilor este una foarte importantă: O abordare holistică, care include atât tratamentul medical și chirurgical, cât și îngrijirea preventivă, poate contribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților și reducerea riscului de amputație și alte complicații grave, a transmis prof. dr. Mircea Pătruț, în finalul intervenție sale.
Despre Ora Specialistului Rodiabet
Ora Specialistului Rodiabet este parte a activităților comunității Rodiabet dedicate specialiștilor din domeniul sănătății. Întâlnirile sunt organizate de Rodiabet, cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega Farmacie, Diabeta, Liamed, Medtronic, Worwag Pharma și Pharmachat.
Ediția din 3 aprilie a fost organizată cu susținerea Spitalului de boli cardiovasculare ANGIOMEDICA din București, instituție medicală specializată în cardiologia clinică, tehnici hibride, chirurgie minim-invazivă cardiovasculară, aritmologie și electrofiziologie.