Profilaxia este una din zonele în care se poate opri administrarea antibioticelor, având în vedere că previziunile sunt foarte sumbre, în ceea ce privește rezistența la antibiotice. Acesta a fost avertismentul transmis de Prof. Dr. Egidia Gabriela Miftode, Medic primar boli infecţioase, Șef de secție, Spitalul Clinic de Boli Infecṭioase “Sf. Parascheva”, Iaṣi, în cadrul conferinței digitale, organizate de compania Antibiotice Iași pe 18 noiembrie și dedicată medicilor specialiști și farmaciștilor din România. Având ca temă ”În vremuri de Covid 19, uniți în prevenirea rezistenței bacteriene”, evenimentul a fost prilejuit de Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice.
Antibiotice prescrise nejustificat
”Se utilizează antibiotice cu spectru larg, nejustificat de mult, fără să se facă această dezescaladare, în momentul în care avem rezultatul unei antibiograme. 33% din pacienții chiurgicali prezintă o infecție postoperatorie, din care 51% prezintă rezistență la antibiotic. Instalarea rezistenței este un proces inevitabil, însă noi putem interveni și să temperăm acest grad ridicat de apariție a rezistenței, tocmai prin anumite măsuri pe care trebuie să le luăm, atât la nivel individual, cât și la nivel instituțional. Trebuie ca toată lumea să conștientizeze că antibioticul și această politică de antibioterapie nu sunt doar o poveste inventată să ne încarce memoria, ci trebuie să ne ocupăm de acest lucru, pentru a mai salva ceva”, a mai arătat specialistul.
Locul 3 în Europa la consumul de antibiotice
Potrivit Prof. Dr. Egidia Gabriela Miftode, România se află pe locul 3 în Europa în anul 2019 la consumul de antibiotice, în special al antibioticelor de rezervă. În plus, proporția consumului de antibacteriene sistemice de rezervă, raportat la total consum spitalicesc, în România, este aproape dublu față de media din Europa.
”Rezistența microbiană în această perioadă a fost foarte mult influențată de atitudinea noastră față de o infecție virală, însă acum avem toate pârghiile pentru a ne da seama când este o infecție bacteriană”, a mai spus medicul.
Programul Antibioticele Mileniului III
Dezbaterea digitală cu tema ”În vremuri de Covid 19, uniți în prevenirea rezistenței bacteriene”, organizată cu ocazia Zilei Europeane a Informării despre Antibiotice, este parte a programului Antibioticele Mileniului III, iniţiat de Antibiotice SA, cu sprijinul partenerului de comunicare profesională Oameni și Companii.