Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu, Șeful Clinicii O.R.L. Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București și Secretarul General al Societății Române de Rinologie, a vorbit într-un interviu acordat platformei AntibioticeleMileniuluiTrei.ro, despre importanța întâlnirii GRIP de la București, precum și despre rolul educației în conștientizarea și informarea publicului larg și medicilor cu privire la rezistența antimicrobiană.

”Întâlnirea GRIP de la București este de o deosebită importanță în contextul creșterii rezistenței microbiene la antibiotic, având în vedere poziția fruntașă pe care, din păcate, se găsește România. Consider această întâlnire ca fiind foarte utilă, reprezentând un semnal de alarmă pentru regândirea utilizării antibioticelor în infecțiile de tract respirator. Nu întâmplător, campania derulată de OMS încă din 2016 are ca motto: Antibiotics – handle with care!”, explică prof. dr. Codruț Sarafoleanu.

În sfera ORL rezistențele microbiene au ajuns la procente de 40-50%

Specialistul ORL atrage atenția asupra procentului pe care l-au atins rezistențele microbiene: ”La germenii patogeni uzuali din sfera ORL (Streptococus pneumoniae, Pseudomonas Aeruginosa, Stafilococus Aureus), rezistențele microbiene au ajuns la procente de 40-50% conform datelor ECDC, fapt ce trebuie să sensibilizeze urgent lumea medicală, pacienții și evident factorii decizionali.”

Nivelul educațional trebuie să fie ridicat atât pentru corpul medical, cât și pentru publicul larg

 ”Educația este esențială în formarea noastră umană și implicit în cea medicală. Este însă un proces anevoios, mai ales în rândul unei populații cu idei preconcepute și cu certitudini medicale obtinuțe de pe internet sau prin viu grai. Mentalul colectiv continuă să rețină că “roșul în gât” se tratează cel mai bine cu antibiotic, la fel consideră și în cazul unei răceli banale. Corpul medical NU trebuie să fie parte la această abordare și să încerce să educe pacienții prin discuții amănunțite și explicații pertinente. Nu întâmplător, campania precedentă derulată de Societatea Română de Rinologie și Societatea Română de Medicina Familiei a avut aceste obiective privind dialogul între societățile științifice, farmaciști, asociații de pacienți și evident factorii decizionali din legislativ și executiv.”

Elaborarea și implementarea unor ghiduri naționale de bună practică medicală în ceea ce privește utilizarea antibioticelor sunt absolut necesare ca politică sanitară unitară

Conform Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu acțiunile principale, care ar trebui întreprinse la nivel național pentru a încetini această rezistență la antibiotic, sunt următoarele: ”Campaniile de informare a publicului larg și educația medicală sunt esențiale. Stabilirea unor norme legislative clare și restrictive referitoare la posibilitatea achiziționării antibioticelor din farmacii ar fi binevenită. Responsabilizarea corpului medical și înțelegerea clară a noțiunilor de antibioprofilaxie, antibioterapie sau antibioterapie peroperatorie este sarcina formatorilor de rezidenți și a societăților profesionale. Sunt noțiuni esențiale care pot salva vieți prin scăderea procentelor de rezistență microbiană la antibiotice.”

”Pentru infecțiile de tract respirator superior, medicația simptomatică este regula, antibioterapia fiind rezervată cazurilor de infecție bacteriană certă dovedită de tablul clinic, biologic și bacteriologic sau iminența complicațiilor locoregionale”, concluzionează , Șeful Clinicii O.R.L. Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București.