Trăim într-o lume globalizată, în care informația circulă rapid și în care inclusiv datele științifice legate de medicamente, mecanisme lor de acțiune sau indicațiile se schimbă de la un ghid la altul, iar Pharmachat va trebui să integreze toate aceste informații cât mai rapid” a declarat prof. dr. Adrian Covic, Prorector al Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași, în cadrul lansării chatbotului Pharmachat, cel mai avansat chatbot medical din România.

Prof. dr. Adrian Covic a privit noul instrument Pharmachat din perspective multiple: cea de cadru didactic, prorector cu atribuții în zona de cercetare, dar și din perspectiva medicului prescriptor, remarcând: ”Pentru a folosi Pharmachat pentru o problemă de formare sau cercetare, ar trebui să mergem spre baze de date mult mai largi și să utilizăm nu doar baza de date românească, ci ar trebui făcute legături cu toate studiile și publicațiile în care se regăsesc medicamente, la nivel internațional”.

În schimb instrumentul inovativ Pharmachat poate fi deja utilizat cu beneficii importante în activitatea zilnică a medicului prescriptor: ”Din punctul de vedere al medicului, așteptam de multă vreme acest chatbot, pentru că, zi de zi facem acest lucru cu inteligența noastră umană, căutăm informații despre o anumită situație într-o anumită boală, despre cum să legăm un medicament sau un tratament de această situație. Ne interesează efectele secundare sau cele benefice ale medicamentelor asociate unui anumit profil / situație clinică. Dar această cercetare consumă timp imens, astfel încât un instrument în care pui o întrebare simplă, într-un limbaj natural, obișnuit și obții un răspuns științific avizat este fundamental.”

Pharmachat este soluția inteligentă și inovatoare care pune la dispoziție toate informațiile necesare despre medicamente și interacțiunile dintre ele, bazate pe Rezumatele Caracteristice ale Produselor (RCP) avizate de Ministerul Sănătății. Chatbotul lansat la începutul lunii august a fost dezvoltat de compania românească, Apollo AI Technologies, specializată în dezvoltarea de aplicații profesionale bazate pe inteligență artificială.

Aplicația este pusă la dispoziția medicilor și farmaciștilor cu susținerea partenerului Alphega. Pentru informații suplimentare despre Pharmachat și despre modul în care puteți accesa aplicația, dacă sunteți medic sau farmacist, accesați platforma www.pharmachat.ro.