Producătorii de medicamente generice îndeamnă UE și guvernele naționale să ia măsuri imediate împotriva creșterii inflației, care a generat penuria de medicamente, afectând pacienții.
„Am avertizat UE în iulie și în septembrie că lanțurile de aprovizionare sunt supuse unui stres foarte mare și că riscul penuriei de medicamente este inevitabil. Sunt multe lucruri pe care le putem face împreună cu UE, pentru a trece de această perioadă dificilă și avem nevoie de leadership”, a declarat Adrian van den Hoven de la Medicines for Europe, Asociația UE de Medicamente Generice.
Creșterea costurilor privind energia și materiile prime, combinate cu un regim complex de prețuri au creat o perioadă critică pentru industria medicamentelor generice și pacienți. Acest lucru a dus la faptul că mai multe medicamente generice ieftine nu mai sunt viabile din punct de vedere economic și, prin urmare, devin indisponibile pe piață.
Producătorii spun că au nevoie de „un moment de respiro”, deoarece la nivel european, de mai bine de 10 ani, industria lor trece prin politici de reducere a costurilor.
„De exemplu, în Germania, prețurile noastre au fost reduse cu 66% din anul 2009, ceea ce înseamnă că un medicament generic costă în medie doar câțiva cenți pe zi. Pentru a se adapta, producătorii au consolidat lanțuri de aprovizionare și există o limitare a excesului capacitate”, susține van den Hoven.
Plafonarea prețurilor
Producătorii de medicamente generice declară că este greu să ajusteze prețurile pentru a reflecta costuri mai mari, având în vedere că toate țările UE aplică prețuri plafonate.
„Asta înseamnă că prețurile sunt stabilite în funcție de cel mai mic sau de o medie a celor mai mici prețuri de pe piață, iar aceste prețuri nu pot fi majorate. Deci, în timp, odată cu inflația, aceste prețuri sunt în permanentă scădere”, a menționat van den Hoven.
Industria a solicitat o ajustare a prețurilor conform inflației din fiecare țară a UE, dar foarte puține țări au luat vreo măsură până acum.
„În contrast, Franța și Regatul Unit reduc prețurile în continuare prin rambursarea taxelor, iar întreaga industrie farmaceutică plătește pentru cheltuielile excesive cauzate de câteva medicamente scumpe”, a spus van den Hoven.
Prețul medicamentelor este o competență națională, iar UE are, teoretic, puțin spațiu de intervenție. Totuși, pentru industria medicamentelor generice, piețele ar putea fi mai sustenabile „fără a atinge puterile naționale”.
Van den Hoven a citat un studiu al Comisiei privind licitațiile pentru medicamente care arată că doar 24% dintre licitații includ securitatea aprovizionării drept criteriu și aceasta este în principal pentru licitațiile pentru vaccinuri.
„Pentru medicamentele generice, licitațiile se bazează doar pe cel mai mic preț. Studiul solicită licitații cu mai mulți câștigători și criterii de rezistență a ofertei, iar statele membre susțin că ar avea nevoie de mai multe îndrumări juridice pentru a face acest lucru”.
Flexibilitate privind ambalarea
Pe lângă scăderea prețurilor, medicamentele generice se confruntă și cu dificultăți la nivel practic, cum ar fi costurile de transport, livrările întrerupte ale componentelor și întârzierile prelungite de hârtie și carton, materiale plastice și sticlă adesea necesare pentru ambalare; în principal, aceste dificultăți sunt generate de războiului din Ucraina.
Din cauza penuriei, pentru a trimite un pachet de medicamente dintr-o țară în alta, industria trebuie adesea să reambaleze și să readapteze prospectul de informații pentru pacient. Pentru a evita această povară logistică suplimentară, industria solicită flexibilitate în reglementare, așa cum a fost cazul în timpul primului val al pandemiei de COVID-19.
„Vrem să evităm reambalarea medicamentelor în aceste situații pentru a evita risipa de hârtie. De asemenea, dorim să înlocuim pliantele de hârtie cu informații digitale, deoarece acest lucru ar simplifica accesul la informații în diferite limbi și ar fi mult mai ușor pentru lanțurile de aprovizionare să rezolve acest deficit”, explică van den Hoven.
Legislația farmaceutică a UE
Un document important, care se așteaptă să se ocupe de această chestiune, este revizuirea mult așteptată a legislației farmaceutice a UE.
O sursă a UE a declarat că problemele legate de medicamentele generice ar putea fi acoperite de viitoarea revizuire a legislației farmaceutice, fără a detalia mai multe. Propunerea urmează să fie adoptată pe 14 martie, cu avertismentul că această planificare este provizorie.
Sursă: www.euractiv.com