Insilico Medicine, un start-up de biotehnologie din Hong Kong,  a folosit doar inteligența artificială (AI) pentru a crea medicamentul INS018-055, folosit pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice (FPI). 

FPI este o boală prin care țesutul din jurul alveolelor din plămâni devine inflamat și rigid, provocând cicatrici pulmonare. Acest lucru face ca plămânii să devină din ce în ce mai rigizi, ceea ce face dificilă respirația. Pirfenidona și nintedanib sunt cele două medicamente principale utilizate pentru a ajuta la întârzierea progresiei FPI.

Pirfenidona acționează prin suprimarea activității sistemului imunitar, în timp ce nintedanib încetinește progresiei cicatricilor pulmonare. INS-08055 de la InSilico acționează prin țintirea receptorului 1 din domeniul discoidinei (DDR1). INS-08055 acționează prin inhibarea DDR1, un receptor tirozin-kinază proinflamator activat de colagen, exprimat în celulele epiteliale și implicat în fibroză. Medicamentul candidat, prin inhibarea DDR1 ameliorează starea bolii și este administrat pe cale intravenoasă și orală. Spre deosebire de alte medicamente produse de  în studii, INS018_055 este primul medicament a cărui țintă și design au fost generate de AI.

Conform bazei de date, GlobalData, studiul de fază II este în prezent în desfășurare și analizează siguranța, tolerabilitatea, farmacocinetica și eficacitatea INS018_055, administrat oral la subiecții cu fibroză pulmonară idiopatică. Studiul include subiecți cu IPF împărțiți în patru cohorte paralele. Pentru a evalua medicamentul pe un număr mai mare de pacienți, există planuri de studiu pentru a înregistra 60 de subiecți cu IPF în aproximativ 40 de locații atât în ​​SUA, cât și în China.

În prezent, InSilico Medicine are șase studii listate în baza de date GlobalData, două fiind finalizate, două în curs și în curs de recrutare, unul planificat și unul care a fost încheiat.

 

Sursă: www.clinicaltrialsarena.com