Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) avertizează că problema aprovizionării cu gaze către Europa ar putea provoca consecinţe negative fără precedent asupra furnizării de medicamente către serviciile sociale esenţiale şi ar periclita funcţionarea sistemului de sănătate.

PRIMER, care reuneşte cele mai importante 19 fabrici de fabricaţie de medicamente din ţară, trage un semnal de alarmă cu privire la consecinţele negative uriaşe asupra producţiei de medicamente care ar putea apărea în condiţiile unei crize a aprovizionării cu gaze: funcţionarea sistemului de sănătate ar putea fi afectată sever, iar pacienţii riscă să nu mai aibă acces la medicamente generice, fiindcă lanţul de aprovizionare al industriei farmaceutice ar fi afectat, în lipsa unei prioritizări a acestei industrii în perioada următoare, se arată într-un comunicat.

Reprezentanţii PRIMER îşi arată îngrijorarea, cu atât mai mult cu cât, pentru industria farmaceutică, gazele nu sunt doar o sursă cheie de energie, ci şi o materie primă importantă, necesară sintezei chimice a unei game întregi de medicamente esenţiale pentru populaţie.

În acest context, PRIMER a trimis o adresă oficială autorităţilor, prin care le cere să solicite Comisiei Europene să acorde prioritate industriei farmaceutice şi furnizorilor săi, în cazul lipsei de gaze, datorită rolului crucial în furnizarea de medicamente către sistemul de sănătate.

Reprezentanţii PRIMER mai precizează în adresă şi faptul că industria farmaceutică a fost în fruntea luptei împotriva COVID-19, în ultimii doi ani, şi a depus toate eforturile pentru a asigura atât medicamentele necesare în contextul pandemic, cât şi terapiile esenţiale pacienţilor cronici din România.

Şi în contextul războiului din Ucraina, patronatul a dedicat resurse semnificative pentru a sprijini poporul ucrainean grav afectat, prin donaţii de medicamente şi materiale sanitare”, se mai arată în comunicat.

Lanţurile de aprovizionare s-au dovedit rezistente în fata acestor provocări, însă efectul este resimţit la nivel de stocuri, care în prezent sunt mai mici decât în mod obişnuit, au mai subliniat reprezentaţii PRIMER.

Un alt fenomen îngrijorător cu care se confruntă industria de medicamente este şi majorarea accentuată a preţurilor la gaze şi electricitate din ultimul an, până la aplicarea măsurii privind plafonarea.

„După expirarea perioadei de plafonare, nu există o predictibilitate pe termen mediu şi lung, dacă această reglementare va rămâne doar o soluţie temporară sau se va permanentiza”, se mai arată în comunicat.

PRIMER solicită autorităţilor să intervină cu masuri urgente de sprijin, în vederea securizării aprovizionării cu gaze pentru industria farmaceutică, în caz de criză, pentru stabilitatea şi continuitatea producţiei locale cu scopul de a oferi pacienţilor din România şi furnizorilor de servicii medicale medicamentele necesare sau tratamente vitale celor care au nevoie.